κοινωνικό μέρισμα

Κοντά στο εκατομμύριο έφτασαν οι αιτήσεις, για το Κοινωνικό Μέρισμα (www.koinonikomerisma. gr). 526.000 έχουν εγκριθεί, απορρίφθηκαν 177.000, ακυρώθηκαν 37.000 και 170.000 βρίσκονται σε αναμονή. Λόγω του κριτηρίου της 5ετούς παραμονής στην Ελλάδα, αλλά και λόγω της υπέρβασης του εισοδηματικού ορίου, έγιναν οι περισσότερες απορρίψεις.

Από τις μη εγκεκριμένες αιτήσεις, το 24% είναι λόγω εισοδήματος, το 17% σχετίζεται με τη διαμονή, το 14% με το κοινωνικό εισόδημα, ενώ προσοχή απαιτείται και στο κριτήριο ασφαλίσιμου μήνα.

Μετά την καθυστέρηση που πραγματοποιήθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας για το κοινωνικό μέρισμα ήρθαν και τα πρώτα προβλήματα. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων εξελίσσεται μετ΄ εμποδίων, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα να παρουσιάζει έντονες αρρυθμίες.

Η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr άρχισε να υποδέχεται αιτήσεις από την Παρασκευή και μέσα στα πέντε πρώτα λεπτά λειτουργίας υποβλήθηκαν περίπου 7.000 αιτήσεις. Στη συνέχεια άρχισαν τα προβλήματα, με το σύστημα να «πέφτει» και τους δικαιούχους να ταλαιπωρούνται. Η ΗΔΙΚΑ, προχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου σε εργασίες αναβάθμισης, όμως τα προβλήματα δεν εξαλείφθηκαν.

Τι συνέβη; Πολλοί δικαιούχοι διαπιστώνουν απόρριψη των αιτήσεών τους. Έλαβαν αρνητική απάντηση με την αιτιολογία ότι δεν βρίσκονταν στην χώρα τα τελευταία 5 χρόνια. Το σύστημα «εξαφάνισε» έτσι χιλιάδες δικαιούχους (κυρίως άνεργους και συνταξιούχους), παρότι μάλιστα πληρώνονται ή επιδοτούνται από το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με πηγές της ΗΔΙΚΑ για το θέμα της μόνιμης κατοικίας αναζητείται λύση και καταβάλλεται προσπάθεια να διαρθρωθεί. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΗΔΙΚΑ στον ΑΝΤ1, υπάρχει ένα πρόβλημα στον έλεγχο των στοιχείων και την διασταύρωση με την ΑΑΔΕ, κάτι που αναμένεται να διορθωθεί μέσα στην ημέρα

Οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: [email protected].

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα, για να διαπιστώσουν αν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος και να υποβάλουν αίτηση για την καταβολή του, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Παρ’ όλα αυτά, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και έως το μεσημέρι της Κυριακής από τις 705.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί, 417.000 είχαν εγκριθεί, 120.000 είχαν απορριφθεί και περίπου άλλες τόσες βρίσκονταν σε κατάσταση αναμονής.

Πότε θα δοθούν τα χρήματα

Περίπου 1,3 εκατ. άτομα θα είναι οι δικαιούχοι, ενώ πολλοί περισσότεροι αναμένεται να κάνουν την αίτηση, για να δουν αν είναι δικαιούχοι. Το μέρισμα, συνολικού ύψους τουλάχιστον 710 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 14 Δεκεμβρίου ενώ η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή και για όσους δεν έχουν μέχρι τότε συμπληρώσει την αίτηση.