ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Πάνω από τις 840 μονάδες, ένα επίπεδο που είχε να δει από τις 27 Ιουλίου, βρέθηκε χθες το χρηματιστήριο Αθηνών, με μερίδα των traders να επανέρχεται από την αργία του Δεκαπενταύγουστου με θετικές διαθέσεις σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 1,77% κλείνοντας στις 842,41 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 830,68 (+0,35%) και 843,69 μονάδων (+1,92%).

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,5 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 43,4,3 εκατ. τεμάχια. Το ΧΑ έδειξε σήμερα διαθέσεις να ξεφύγει από τη ζώνη των 830 μονάδων, στην οποία είχε “κολλήσει” από τις αρχές Αυγούστου. Μάλιστα, σήμερα στο πλευρό του δεν είχε μόνο τους συνήθεις “υπόπτους” της ανόδου, αλλά τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων, ακόμη και αν οι πράξεις σε πολλούς από αυτούς παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αν και η εσωτερική ειδησεογραφία δεν προσέφερε πολλά στοιχεία που να μπορούν να συνηγορήσουν υπέρ των αγοραστών, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, αυτό που διαπιστώθηκε σήμερα στο ελληνικό ταμπλό ήταν η διάθεση του risk on από ξένα χαρτοφυλάκια, το οποίο τροφοδοτήθηκε από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την ανάπτυξη των χωρών της Ευρωζώνης.

Στις διεθνείς αγορές οι ευρωπαϊκές και Αμερικάνικές μετοχές κινήθηκαν υψηλότερα την Τετάρτη, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις υποχώρησαν ενώ και η ευρωζώνη αναπτύχθηκε με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ ενώ στα εμπορεύματα το πετρέλαιο υποχώρησε παρά τη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο μείωση των αποθεμάτων. Σταθεροποιητικά κινήθηκε ο χρυσός στα 1280 $/oz.