Το αγαπημένο φαγητό των Ιταλών, η πίτσα, ακρίβυνε, με το κόστος παρασκευής της να έχει ανέβει αισθητά, σύμφωνα με το Mega, που επικαλείται στοιχεία από το Bloomberg.
Το κόστος των υλικών για την παρασκευής της πίτσας έχει πάρει την ανιούσα, με τις τιμές να μοιάζουν εξωφρενικές.
Η πίτσα στη γειτονική χώρα, σε σχέση με πέρσι, είναι κατά 20% ακριβότερη και οι αλλαγές των τιμών των κύριων συστατικών στη μαργαρίτα διαμορφώνονται ως εξής:
- Ελαιόλαδο +27%
- Μοτσαρέλα +26,9%
- Αλεύρι +17,6%
- Ντομάτα +13,4%
Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα
Αν θέλει κάποιος να φτιάξει την πίτσα στο σπίτι του τότε θα πληρώσει από 15,42-19,35 ευρώ για να ψωνίσει τα υλικά:
- Αλεύρι γ.ό.χ: 0,87ε υρώ- 1,95 ευρώ.
- Μαγιά ξηρή: 0,60 ευρώ- 0,90 ευρώ.
- Σιμιγδάλι: 0,75 ευρώ- 1,10 ευρώ .
- Καλαμποκάλευρο: 1 ευρώ- 1,10 ευρώ .
- Σαλάμι σε φέτες: 1,90 ευρώ- 2 ευρώ.
- Μπέικον: 1,80 ευρώ- 2,60 ευρώ.
- Τυρί τριμμένο: 3,60 ευρώ- 3,90 ευρώ.
- Σάλτσα: 1,40 ευρώ- 1,90 ευρώ.
- Πιπεριές: 1,50 ευρώ.
- Μανιτάρια: 2 ευρώ- 2,40 ευρώ.
Σύνολο: 15,42 ευρώ-19,35 ευρώ (*Ελαιόλαδο 3 κ.σ, νερό χλιαρό 250 γρ., 1 πρέζα ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι).
Αν τώρα παραγγείλεις πίτσα με 12 κομμάτια να στη φέρουν στο σπίτι ή πας σε ένα εστιατόριο για να τη φας, τότε στην πρώτη περίπτωση πληρώνεις από 8,5-14,90 ευρώ και στη δεύτερη από 9-18 ευρώ, ανάλογα βέβαια και με τα υλικά που θα επιλέξεις.