Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

Την καλή πορεία των δημοσίων οικονομικών και τη βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος κατά 12,2 δισ. ευρώ στο πρώτο 10μηνο του 2022 σε σχέση με πέρυσι, κάτι που προσδίδει τη βεβαιότητα πως «ο φετινός δημοσιονομικός στόχος θα επιτευχθεί με ασφάλεια», μετέφερε στην έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το τρίτο τρίμηνο του 2022 που παρουσίασε ο Συντονιστή: Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Αναφέρεται μάλιστα σε «ομαλή προσγείωση» του ΑΕΠ η οποία είναι η αναμενόμενη με βάση την πορεία της παγκόσμιας κρίσης.

Επισημάνθηκε όμως και στις μεγάλες ασάφειες που δημιουργεί για το 2023 η παγκόσμια κρίση αλλά και επανέλαβε τη θέση του για πολιτικό κίνδυνο, προσθέτοντας όμως στις αβεβαιότητες για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στις επερχόμενες εκλογές αναφορικά με το πόσο προβλέψιμη θα είναι η δημοσιονομική πολιτική και έναν ακόμη παράγοντα: την «όξυνση της πολιτικής πόλωσης».

Η πολιτική πόλωση

«Στις αβεβαιότητες για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στις επερχόμενες εκλογές πρέπει να προστεθεί η όξυνση της πολιτικής πόλωσης» αναφέρεται. «Από την πλευρά μας, οφείλουμε να επισημάνουμε τη σημασία των θεσμών στην οικονομική ανάπτυξη. Ειδικότερα, η αποτελεσματική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών παρέχει προστασία και αποτελεί μοχλό ενίσχυσης της εύρυθμης λειτουργίας της οικονομίας.

Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η ελευθερία του Τύπου παρέχουν τις θεσμικές εγγυήσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η οικονομική δραστηριότητα, τη δικαιότερη αναδιανομή του εισοδήματος ώστε να διασφαλίζεται η πολιτική ομαλότητα και τη διαφάνεια και λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος ώστε να επιτυγχάνεται η δημοσιονομική σταθερότητα.

Το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να έχει συνεχή στόχο την συστηματική ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη υποβάθμιση της ποιότητας διακυβέρνησης και της εμπιστοσύνης στο κράτος δικαίου, κάτι που θα επέφερε αρνητικές οικονομικές συνέπειες μακροχρόνια» αναφέρει το Γραφείο.

Η «ομαλή προσγείωση» του ΑΕΠ

Στο πεδίο της οικονομίας, για μία «ομαλή προσγείωση» στο ΑΕΠ που ήταν αναμενόμενη λόγω της παγκόσμιας κρίσης καθώς ο ρυθμός μεγέθυνσης περιορίστηκε σημαντικά κατά το τρίτο τρίμηνο (2,8%) σε σχέση με τα δύο προηγούμενα (7,8% και 7,1%), με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε 5,9% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022, αναφέρεται το Γραφείο.

Επισημαίνει επίσης πως η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να διευρύνεται, ενώ ο πληθωρισμός παρουσιάζει στοιχεία αποκλιμάκωσης κατά τους τελευταίους δύο μήνες.

Το Γραφείο εκτιμά πως με βάση τα έως τώρα δεδομένα, «η ελληνική οικονομία μπαίνει σε φάση «ομαλής προσγείωσης» και αναμένουμε σημαντική επιβράδυνση της μεγέθυνσης τους επόμενους μήνες, εξαιτίας της αρνητικής επίδρασης του πληθωρισμού στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και την κατανάλωση, της υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας στους κύριους εμπορικούς εταίρους, την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού και την προβλεπόμενη άρση των περισσότερων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης».

Κρίσιμος αναμένεται να είναι ο ρυθμός απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων και ο βαθμός υλοποίησης των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πορεία της οικονομίας το 2023, αναφέρει.