Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών καθώς από την 1η Ιουνίου 2025 τίθεται σε υποχρεωτική εφαρμογή ο σχετικός νόμος.
Όπως προβλέπεται, οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει να προχωρήσουν στη σύναψη ασφαλιστηρίων συμβολαίων για ζημιές από σεισμούς, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές, ενώ ο σχετικός νόμος προβλέπει πρόστιμα για εκείνες που θα παραμείνουν ανασφάλιστες και σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν προβλήματα από φυσικές καταστροφές δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος.
Ειδικότερα η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει κατ’ ελάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζημιές που προκαλούνται στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων καθώς και σε στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως τον εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα φορτηγά αυτοκίνητα και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, τα μέσα παραγωγής και τα αποθηκευμένα προϊόντα, και για ποσοστό τουλάχιστον 70% της αξίας του συνόλου του παραπάνω ενεργητικού.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εάν δεν τηρηθεί η υποχρέωση αυτή και η επιχείρηση παραμείνει ανασφάλιστη, κινδυνεύει με την επιβολή αυτοτελούς διοικητικού πρόστιμου ύψους 10.000 ευρώ.
Μάλιστα στην περίπτωση μη συμμόρφωσης εντός τριάντα ημέρων μετά την επιβολή του προστίμου και την κοινοποίηση της πράξης επιβολής του, θα επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.
Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΕΑ), οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενεργά ασφαλιστήρια συμβόλαια θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι οι καλύψεις πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπασφάλισης.
Αποζημιώσεις
Στοιχεία της αγοράς δείχνουν ότι λιγότερες από δύο στις δέκα επιχειρήσεις είναι σήμερα ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών, ενώ η έλλειψη ασφαλιστικής κουλτούρας στην Ελλάδα έγινε ιδιαίτερα ορατή στην καταστροφές του «Iανού» και του «Daniel», όπου οι συνολικές ζημιές ανήλθαν σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
Από αυτά, οι ασφαλιστικές εταιρείες έδωσαν αποζημιώσεις περίπου 370 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 340 εκατ. αφορούσαν επιχειρήσεις.
Πάντως οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου μέσω επιστολών τους προς τα αρμόδια υπουργεία έχουν θέσει μια σειρά ζητημάτων, όπως η αδυναμία ασφάλισης παλαιών ακινήτων εάν δεν έχουν υποστεί στατική ενίσχυση.