Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Personae non gratae» κήρυξε η Ρωσία οκτώ Έλληνες διπλωμάτες και τους έδωσε προθεσμία οκτώ ημερών για να φύγουν από τη χώρα.

Ως επίσημη δικαιολογία από την ρωσική πλευρά παρουσιάζεται η «συγκρουσιακή σχέση των ελληνικών αρχών με τη Ρωσία» στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η προμήθεια όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο.

Την είδηση επιβεβαίωσε η Αθήνα, σημειώνοντας ότι «δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών».

«Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα, ως personae non gratae» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

«Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις. Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Στο μεταξύ, τόσο η στάση της Ρωσίας, όσο όμως και η στάση της Τουρκίας, έχουν οδηγήσει το ΝΑΤΟ στο να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του, ενώ τα αποτελέσματα της Συνόδου που αρχίζει σήμερα αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον.

Σε συνέντευξη του μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως στο πλαίσιο της Συνέλευσης θα υιοθετηθεί το νέο στρατηγικό δόγμα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, θα αποφασιστεί μια θεμελιώδης αλλαγή στην αποτροπή και την άμυνά της και θα συνεχιστεί η υποστήριξη στην Ουκρανία, τώρα και στο μέλλον.

«Το νέο στρατηγικό δόγμα θα μας καθοδηγήσει σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, και πρόσθεσε πως οι σύμμαχοι αναμένεται να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλειά τους.