Η Περιφέρεια στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Από την εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης

«Η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως έκανε μέχρι σήμερα, αναγνωρίζοντας την συμβολή του στην τοπική οικονομία και στην προσφορά θέσεων εργασίας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, επισημαίνοντας πως η Περιφέρεια Κρήτης διεκδικεί «πρόσθετους πόρους και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων», στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση «Υγειονομική Κρίση του COVID-19 και οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Απειλές και Προκλήσεις» που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, στο Ηράκλειο, ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως ανοίγει μια συζήτηση που ως Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, τους τοπικούς φορείς του εμπορίου, των επαγγελματιών, τους εκπροσώπους των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και τη ΓΕΣΕΒΕΕ, «διατηρήσαμε στο προσκήνιο μέσα από τη σύναψη μιας προγραμματικής σύμβασης με στόχο τη διερεύνηση των επιπτώσεων της πανδημίας στην επίδοση των επιχειρήσεων του νησιού».

Αναφερόμενος στα στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε το ΕΛΜΕΠΑ για λογαριασμό της Περιφέρειας, ο Στ. Αρναουτάκης ανέφερε πως «σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επιχειρήσεις στην Κρήτη επηρεάστηκαν από την οικονομική ύφεση των χρόνων της πανδημίας, καθώς τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί αν και κρίνονται από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ως σημαντικά, παρόλα αυτά δεν φαίνεται να καλύπτουν πλήρως τις τρέχουσες ανάγκες των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς χαιρετίζοντας την εκδήλωση εξέφρασε την πίστη πως η επιλογή της Περιφέρειας Κρήτης να συστήσει θεσμικό φορέα για την ανάδειξη του επισιτισμού θα αποτελέσει πιλότο και για τις άλλες 12 Περιφέρειες της χώρας.

Ο κ. Καββαθάς, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία ευχαρίστησε την πρόεδρο του Συνδέσμου του Ηρακλείου που πήρε την πρωτοβουλία αλλά και τον Περιφερειάρχη Κρήτης που έκανε αποδεκτή την πρόταση  να ιδρυθεί σε επίπεδο Περιφέρειας ένας τέτοιος φορέας.

Ο καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ Χρήστος Φλώρος παρουσίασε την έρευνα που έκανε το Εργαστήριο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Διοίκησης (LAFIM) του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ).

Επίσης, ο Σταμάτης Βαρδαρός, Υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ θα παρουσιάσει τα ευρήματα πανελλήνιας έρευνας για τις μικρές επιχειρήσεις με ειδική αναφορά και στην Κρήτη.