Την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της ιστορικής Ένωσης των Πεζών με τη δημιουργία του πρώτου πάρκου στη χώρα με θέμα το φαγητό και το κρασί, προτείνει η εταιρεία Open Crete – Destination Development Canvas.
Όπως μας εξηγεί η Κατερίνα Παρρά, ιδρύτρια της Open Crete, η περιοχή συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να μετατραπεί σ’ έναν γαστρονομικό και οινικό προορισμό τεσσάρων εποχών:
“Τοποθετούμε τη μύτη ενός διαβήτη στα Πεζά και χαράζουμε έναν κύκλο ακτίνας 20 χιλιομέτρων.
Καρφιτσώνουμε επάνω του όλα όσα μας έχουν δώσει οι άνθρωποι και τα χώματα της περιοχής αυτής ανά τους αιώνες.
Το πλήθος των εναλλαγών και η πυκνότητα των δυνατοτήτων, και μάλιστα σε απόλυτους αριθμούς, προκαλούν δέος και καθιστούν την περιοχή αυτή καταπληκτικά μοναδική.
Πάμε να δούμε τι κλείσαμε στον κύκλο:
- την πρωτεύουσα της Περιφέρειας Κρήτης και μεγαλύτερο αστικό, οικονομικό, εμπορικό, επιστημονικό κέντρο της νότιας Ευρώπης
- το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού
- 4 σημαντικά μουσεία, με πρώτο το Αρχαιολογικό
- ένα διεθνές αεροδρόμιο, υφιστάμενο και μελλοντικό, το δεύτερο της χώρας σε αφίξεις και πρώτο σε ναυλωμένες πτήσεις
- ένα λιμάνι, σημαντικότατο εμπορικό και επιβατικό σταθμό
- τεράστιες ξενοδοχειακές υποδομές, άκουα παρκς, γήπεδο γκολφ διεθνών προδιαγραφών
- 2 πανεπιστημιακά νοσοκομεία
- πανεπιστήμια και ΤΕΙ
- 3 ερευνητικά κέντρα
- μία βιομηχανική περιοχή
- άπειρα στρέμματα καλλιεργημένης γης
- έναν αμπελουργικό τόπο, τον νοτιότερο της Ευρώπης, με τρεις οινικές προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και επτά αρχαίες ποικιλίες καθώς και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των οινοποιείων του νησιού
- μία τεράστια κτηνοτροφική περιοχή
Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι με το γάλα να αρμέγεται σε χρονική απόσταση 20′ το πολύ από τις κύριες πύλες εισόδου των τουριστών στο νησί, κανείς ποτέ δε σκέφτηκε να βάλει την περιοχή αυτή στις κορυφαίες θέσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος του πλανήτη.
Αβίαστα λοιπόν προκύπτει για μένα ένας ιδιαίτερος στόχος, σε κλίμακα έργου ζωής, που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη του τόπου όπου ρέουν άφθονα όλα τα καλά του κόσμου, νοτισμένα με προϊστορικές μνήμες, σε πρότυπο ανάπτυξης γαστρονομικού και οινικού προορισμού”.
Βασικοί άξονες της επιχειρηματικής ιδέας, η οποία τώρα βρίσκεται στη φάση προσέλκυσης επενδυτών, είναι
– η δημιουργία στεγασμένης αγοράς όπου οι τοπικοί παραγωγοί μπορούν απλώς να εκθέτουν τα προϊόντα τους ή και να προσφέρουν επιπλέον γευσιγνωσία
– η δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης, έρευνας & καινοτομίας στον τομέα του φαγητού και του κρασιού: από την καλλιέργεια και τη συγκομιδή, ως την εκπαίδευση, τον πειραματισμό, την τυποποίηση, την επεξεργασία και το μαγείρεμα.
η διαμόρφωση χώρων φιλοξενίας/ διαμονής (επισκεπτών, εκπαιδευομένων, τρίτων), συνδυαστικά με ένα ευρύ φάσμα ψυχαγωγικών και λοιπών υπηρεσιών
Σε δεύτερο χρόνο, η επιχειρηματική ιδέα αναμένεται να επεκταθεί στην
– Αξιοποίηση της τοπικής γης, ενδεικτικά μέσω της δημιουργίας
- farm restaurants,
- ειδικών farms για καλλιέργεια ή/ και εκτροφή ζώων on request για επιλεγμένα εστιατόρια και chefs,
- καθώς και καλλιέργειας προϊόντων ειδικού ενδιαφέροντος και στη
– Δημιουργία δικτύου καταλυμάτων ειδικών προδιαγραφών, standard και high end επιπέδου, προς ενοικίαση και πώληση.
“Μέσα σε μία γενικότερη οικονομική ατμόσφαιρα, η οποία έχει μεστώσει πια τόσο που να μη χρειάζεται η παραμικρή αναφορά, και με όλα σχεδόν τα προηγούμενα μοντέλα ανάπτυξης και οργάνωσης χρεοκοπημένα, σκοπεύω να συγκεντρώσω και να οργανώσω την αξιόλογη μεγάλη και μικρή ιδιωτική πρωτοβουλία με οδηγό τη βούληση και το πείσμα των ανθρώπων του τόπου που έχει καταγράψει ιστορικά τη μακροβιότερη πολιορκία”.
Η Open Crete έχει την έδρα της στο Ηράκλειο, στην οδό Σοφοκλέους 28, και τηλέφωνο επικοινωνίας το +30 6972 329226.