Κομισιόν

Στην τελική ευθεία βρίσκεται στο σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης, με τη βασική πρόταση των Βρυξελλών να προβλέπει την επιβολή έκτακτου φόρου της τάξης τουλάχιστον του 33% στα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαίου, αερίου, άνθρακα, αλλά και διύλισης.

Αυτή η πρόταση, εύλογα, επηρεάζει και τα δύο ελληνικά διυλιστήρια, δηλαδή τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Motor Oil, τα οποία πρόσφατα ανακοίνωσαν ρεκόρ – κερδοφορίας για το α΄ εξάμηνο χάρη στα υψηλά περιθώρια διύλισης. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση σε πρώτη φάση, φαίνεται ότι συμφωνεί με την πρωτοβουλία της Κομισιόν, αναμένοντας βέβαια και την τελική μορφή της πρότασης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η έκτακτη φορολόγηση θα είναι προσωρινή και θα «βαραίνει» όσες εταιρείες των κλάδων πετρελαίου, αερίου, άνθρακα και διύλισης εμφανίζουν προ φόρων κέρδη, τα οποία είναι κατά 20% υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας (2019-2021).

Στις 30 Σεπτεμβρίου αποφασίζουν οι υπουργοί Ενέργειας.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν φέρεται να προτείνει την επιβολή πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύμα-τος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και πυρηνικά εργοστάσια. Η ανώτατη τιμή αναμένεται να οριστεί στα 180 έως 200 ευρώ

ανά μεγαβατώρα.

Παρεμβάσεις αναμένονται και στο πεδίο της ζήτησης, με τις Βρυξέλλες να θέτουν ως στόχο τη συνο-

λική μείωση της κατανάλωσης κατά 10%. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, προτείνεται η υποχρεωτική μείωση της ζήτησης κατά 5% στις ώρες αιχμής.

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσουν εκ νέου οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι των αυξανό-μενων τιμών ενέργειας, όπως έκανε γνωστό ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα.

«Στις 30 Σεπτεμβρίου, θα τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε την περασμένη εβδομάδα», ανέφερε ο Σικέλα με ανάρτησή του στο Twitter. «Μόλις συγκάλεσα άλλο ένα έκτακτο Συμβούλιο για την Ενέργεια για να συζητήσουμε τις προτάσεις της Κομισιόν, για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η Κομισιόν η τσεχική προεδρία της Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη είναι έτοιμοι να εργαστούν από κοινού.

Κατά την τελευταία συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., την περασμένη Παρασκευή δεν βγήκε «λευκός καπνός» καθώς η ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο δηλαδή ο κίνδυνος να διακοπεί η ροή αν επιβληθεί πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του καυσίμου εφόσον οι χώρες προέλευσης αντιδράσουν, αλλά και ο κίνδυνος να αυξηθεί η κατανάλωση αν μειωθεί η τιμή σε χαμηλά επίπεδα, οδήγησαν σε αδιέξοδο τις συνομιλίες.