ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Θετικό ήταν το πρόσημο της συνεδρίασης της Τρίτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει κέρδη και να συμβάλλει στη διατήρηση του θετικού κλίματος. Στις 626,13 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης , με το τζίρο να φτάνει τα 30,73 εκατ. ευρώ.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας είναι τα κόκκινα δάνεια» παραδέχθηκε ο  υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του. Δεν χρειάζεται πανικός, οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, πρόσθεσε. Ανέφερε ότι οι τράπεζες πιάνουν τους στόχους τους και δεν εξαρτώνται από την ΕΚΤ σχεδόν καθόλου πια.

Επισήμανε ότι «δουλεύουμε ένα σχήμα εγγυήσεων που θα τους βοηθήσει να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια», ενώ εκτίμησε ότι στήριξη παράσχει και η ανάπτυξη αλλά και η αύξηση των τιμών των ακινήτων. Είπε επίσης ότι παρακολουθούμε την κατάσταση σε συνεργασία με την ΕΕΤ και του ΤΧΣ. Δήλωσε ότι θα παραμείνει στην θέση του υπουργού Οικονομικών μέχρι τις εκλογές «γιατί υπάρχουν οι συζητήσεις με τους θεσμούς και το θέμα των τραπεζών». «Χρειάζεται μία συνέχεια μέχρι τις εκλογές», ανέφερε.

Σημαντική συμφωνία έχει στα σκαριά η διοίκηση της Πειραιώς για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της, επιδιώκοντας, μέσω της ίδιας διαδικασίας, να ενισχύσει τα κεφάλαιά της και να μειώσει περαιτέρω τα λειτουργικά της κόστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα «τρέχει» κλειστή διαγωνιστική διαδικασία, με αντικείμενο την ανάθεση διαχείρισης για το σύνολο των εν Ελλάδι NPEs καθώς και την πώληση χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι κύριες αγορές της Ευρώπης και οι αμερικανικοί δείκτες την Τρίτη, εν αναμονή εξελίξεων στο ζήτημα του Brexit. Με κέρδη συνέχισε το πετρέλαιο, πτώση για το χρυσό.