“Πιστό” στο αρνητικό σερί των τελευταίων ημερών παρέμεινε και χθες το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο δεν κατάφερε να κρατήσει τα πρωινά του κέρδη, αλλά έκανε ένα ακόμη βήμα στην κατηφόρα προς τις 800 μονάδες.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,57% στις 805,79 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 817,14 μονάδων (+0,83%) και 803,58 μονάδων (-0,84%). Ο τζίρος ανήλθε στα 56,02 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,58 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,37 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,67%, στις 1.929,54 μονάδες, ενώ στο +0,68% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.284,70 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,46% στις 495,50 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,48%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,68%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 5,13%.
Δύσκολος Ιούνιος, δυσκολότερος Ιούλιος
Ο Ιούνιος ήταν ο πιο αρνητικός μήνας της χρονιάς με απώλειες κοντά στο 9% διαμορφώνοντας πρακτικά τις απώλειες από την αρχή του έτους (-9,28%) για τον Γενικό Δείκτη, με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities να επισημαίνει ότι η φθορά των αποτιμήσεων τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων αποδίδεται και στην αναθεώρηση των προσδοκιών για τα κέρδη των επιχειρήσεων καθώς ο ορίζοντας των αβεβαιοτήτων υπερβαίνει τα προβλέψιμα χρονικά όρια που θα δικαιολογούσαν μια πρόσκαιρη διακοπή στην δυναμική της ανάπτυξης με δυνατότητες ανάκτησης. Επιπλέον, η αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου ενσωματώθηκε στις αγορές οδηγώντας σε εκροές από μετοχές, ομόλογα και cryptos.
Ο μήνας που ξεκινάει παραμένει στο ίδιο μοτίβο αβεβαιοτήτων και παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να εξομαλύνουν την επίδραση του ενεργειακού κόστους στην οικονομία τα δεδομένα δεν δείχνουν να αλλάζουν ιδιαίτερα.
Το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον παρά την επανάκαμψη των επιχειρηματικών συμφωνιών και την ένταση της φημολογίας στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν φαίνεται να συγκινεί το Χρηματιστήριο το οποίο βρίσκεται υπό την διαρκή επιρροή του διεθνή παράγοντα αλλά και της εκλογολογίας η οποία εσχάτως έχει αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην ειδησεογραφία.