ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Θετικό ήταν το πρόσημο της συνεδρίασης της Τετάρτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν τόσο η μετοχή της Motor Oil όσο και εκείνη της Jumbo, καταγράφοντας σημαντικές ζημιές. Σε θετικό έδαφος οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 640,15 μονάδες, με το τζίρο των συναλλαγών σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και τα 66,11 εκατ. ευρώ.

Οι έλεγχοι των κινεζικών αρχών για ύποπτη διακίνηση κεφαλαίων οδήγησε στην αποκάλυψη ενός κυκλώματος που μεταπωλούσε ελληνικά ακίνητα σε Κινέζους αγοραστές μέσω συναλλαγών με POS της Εθνικής Τράπεζας. «Εγκέφαλος» του όλου συστήματος, τουλάχιστον εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, εμφανίζεται να είναι ο γνωστός επιχειρηματίας, συνιδρυτής, αντιπρόεδρος και μέτοχος της Jumbo, Ευάγγελος Παπαευαγγέλου.

Μπορεί να έχει παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Οικονομικών και να μην επηρεάζει, άμεσα τουλάχιστον, τις αποφάσεις στο Eurogroup, αλλά ο Wolfgang Schauble συνεχίζει να κάνει αναφορές στην Ελλάδα και στην κρίση χρέους. Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στη Deutsche Welle, ο νυν πρόεδρος της Bundestag κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στη διαμάχη με την ιταλική κυβέρνηση η Κομισιόν αποφάσισε για πρώτη φορά να απορρίψει έναν εθνικό προϋπολογισμό προχώρησε σε έναν παραλληλισμό με την Ελλάδα, τονίζοντας πως υπήρξε πολύ γενναιόδωρος με τη χώρα μας, καθώς, ως λαός, δεν τηρούσαμε τους κανόνες.

Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι αγορές της Ευρώπης, με τα εταιρικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο να είναι στο προσκήνιο. Μεγάλη άνοδο και για τους δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Σε θετικό έδαφος το πετρέλαιο, σημαντικές απώλειες για την τιμή του χρυσού.