Υπό μερικό έλεγχο έθεσε τις πιέσεις του το Χρηματιστήριο Αθηνών στο τέλος της συνεδρίασης, σώζοντας τα επίπεδα των 890 μονάδων, παρά το επιφυλακτικό διεθνές κλίμα αλλά και τις ανησυχίες που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές διεργασίες.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,27% στις 893,74 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 895,76 μονάδων (-0,04%) και 888,57 μονάδων (-0,84%). Ο τζίρος ανήλθε στα 33,90 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,23 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 197,77 χιλ. τεμάχια.
0 δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,30%, στις 2.158,35 μονάδες, ενώ στο +0,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.398,53 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,51% στις 586,29 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,60% και ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,86%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 1,48% στο πενθήμερο.
Αντοχή σε αντίξοες συνθήκες
…Ο Αύγουστος ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες ενός ήσυχου χρηματιστηριακού μήνα με περιορισμένες συναλλαγές χωρίς ιδιαίτερα νέα, σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Φαίνεται ότι το “ωφέλιμο” χρονικό περιθώριο της παύσης ανόδου των επιτοκίων από το τέλος Ιουλίου έως τα τον Σεπτέμβριο έδωσε την ευκαιρία για την ολοκλήρωση κάποιων εγχειρημάτων εξαγορών ή την υποδοχή των αποτελεσμάτων εξαμήνου χωρίς το θόρυβο άλλων εξωτερικών παραγόντων τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.
Γεγονός είναι ότι η εγχώρια αγορά στάθηκε καλύτερα από το ύψος των περιστάσεων δεδομένης της καλπάζουσας τιμής του φυσικού αερίου και των έντονων ανατιμητικών τάσεων στην χονδρική τιμή ρεύματος στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Οι τουριστικές εισροές υποστηρίζουν φέτος τα έσοδα του κράτους, οι αφίξεις στους μήνες καλοκαιρινούς αιχμής κινούνται υψηλότερα (5-7%) από την περίοδο ρεκόρ του 2019 διαχέοντας σημαντική ρευστότητα τόσο γεωγραφικά όσο και σε μεγάλο αριθμό από βασικούς οικονομικούς κλάδους δραστηριότητας.
Παράλληλα η έως τώρα ανακοινωμένη εταιρική κερδοφορία και οι κυοφορούμενες επιχειρηματικές εξελίξεις κράτησαν ψηλά το ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο τηρουμένων πάντα των εποχικών αναλογιών που παρουσιάζει ο Αύγουστος. Χωρίς να παραγνωρίζεται η επίδραση του εξωτερικού περιβάλλοντος φαίνεται ότι η φετινή χρονιά για κάποιους κλάδους μπορεί να διαφοροποιήσει δραστικά την χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά προς το θετικότερο αναδεικνύοντας τους ως επιλογές παντός καιρού.
Η διαφοροποίηση αυτή δεν είναι μια ασαφής έννοια αλλά “πατάει” πάνω στην εταιρική κερδοφορία και ιστορικά υψηλές επιδόσεις, σε μερίσματα και δείκτες αποτίμησης συναλλαγών στο εξωτερικό. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου και η ανάλυση των προοπτικών για το υπόλοιπο της χρονιάς έχουν κάνει απόλυτα διακριτές αυτές τις περιπτώσεις.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε ανοδική αγορά παρά την αδυναμία διάσπασης των 900 μονάδων. Ο βηματισμός έχει αλλάξει καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρούνται μικρού εύρους κινήσεις με χαρακτηριστικό γνώρισμα την κινητοποίηση των αγοραστών προς το κλείσιμο της ημέρας. Η απόσταση ασφαλείας από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών αφήνει περιθώρια για την κατοχύρωση κερδών από το δίμηνο ράλι που έχει προηγηθεί χωρίς να χαλάσει το διάγραμμα.
Αν και οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί από τις υπεραγορασμένες ζώνες τιμών τα χρονικά περιθώρια των αγοραστών αρχίζουν να στενεύουν αφού οι ανερχόμενοι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών αρχίζουν να προσεγγίζουν τα επίπεδα διαπραγμάτευσης της αγοράς.
Παρόλα αυτά το πλατύσκαλο συσσώρευσης ακόμα δεν έχει σπάσει προς κάποια κατεύθυνση, οι 900 μονάδες είναι η προφανής αντίσταση ενώ αντίθετα οι 850 μονάδες είναι το πρώτο ανάχωμα υποστήριξης των τιμών. Για την ερχόμενη εβδομάδα οι πιθανότητες για την κατεύθυνση της τάσης φαίνονται μοιρασμένες, με τους αγοραστές να έχουν ακόμα τα τεχνικά σήματα υπέρ τους με σαφώς μικρότερη δυναμική από τις προηγούμενες εβδομάδες, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Coca Cola, ΔΕΗ, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ και Alpha Bank σημείωσαν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, Εθνική, Πειραιώς, Σαράντης, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ.
Στον αντίποδα, η Quest σημείωσε άλμα 4,19%, με την Motor Oil και τον Ελλάκτωρ να ακολουθούν με κέρδη 1,9% έκαστη. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Titan, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Eurobank. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Aegean και Βιοχάλκο.