Με θετικό πρόσημο έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων να συμβάλλει υποστηρικτικά στο κλίμα. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 634,47 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 640,81. Στα 39,92 εκατ. ευρώ ο τζίρος με τον όγκο να βρίσκεται στα 15,26 εκατ. τεμάχια.
Εξαιρετικά ευάλωτα χαρακτηρίζει τα ομόλογα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας σε εξωτερικά σοκ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία σε νέα μελέτη της συμπεραίνει την ευαισθησία των κρατικών τίτλων της Ευρωζώνης, με βάση τον πιστωτικό κίνδυνο.
Όπως αναφέρει, η “ευαισθησία” των κρατικών ομολόγων σε περιόδους αναταραχών και πιέσεων, διαφαίνεται στο δείκτη που προκύπτει από τον πιστωτικό κίνδυνο, την μεταβλητότητα και τη ρευστότητα των ομολόγων μίας χώρας. Οι τίτλοι μικρότερων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα νευρικότητας.
Σε δηλώσεις του σχετικά με το συνταξιοδοτικό , ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προέτρεψε το Eurogroup να δείξει ευελιξία απέναντι στη Ελλάδα και να εστιάσει την προσοχή του σε άλλα συνταξιοδοτικά συστήματα, ιδιαίτερα σε αυτό της Γερμανίας.
Όπως αναφέρει, η Ελλάδα έχει κάνει πολλά προκειμένου οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις να καταστήσουν το σύστημα βιώσιμο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως έχουν κλείσει πολλά “παραθυράκια” για πρόωρη συνταξιοδότηση, κατάργηση του ΕΚΑΣ και άλλων επιδομάτων.
Συνεχίζοντας τα λεγόμενά του, παραδέχεται πως, παρά τις επικρίσεις, οι Έλληνες «έχουν ένα δίκιο ότι το μέτρο δεν έχει διαρθρωτικό αντίκτυπο» σε ό,τι αφορά το αν θα πρέπει οι αποδοχές όσων βγήκαν στη σύνταξη πριν από το 2016 να προσαρμοστούν προς τα κάτω, σύμφωνα με τη νέα φόρμουλα.
Μουδιασμένες κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, με τα βλέμματα στραμμένα στο θέμα του Brexit. Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την άνοδο του κόστους δανεισμού. Σχεδόν 1% αύξηση για το χρυσό, πτωτικά κινήθηκε το πετρέλαιο.