Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας μπλέκουν πολλές Ανώνυμες Εταιρείες εξαιτίας της καθυστέρησης που σημειώνεται στη διεκπεραίωση υποθέσεων στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης. Επιχειρηματίες καταγγέλλουν στην «Π» πως συγκροτήσεις Διοικητικών Συμβουλίων, μετασχηματισμοί εταιρειών, δημοσιεύσεις ισολογισμών, πιστοποιήσεις μετοχικών κεφαλαίων και άλλες πράξεις, λιμνάζουν επί σειρά ετών στα ντουλάπια της υπηρεσίας.
Αυξημένος φόρτος εργασίας
Η προϊσταμένη του Τμήματος Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, κ. Κατερίνα Τσουρδαλάκη, αναφέρει στην «Π» πως πολλές υποθέσεις εκκρεμούν λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας της υπηρεσίας.
«Τα άτομα είναι συγκεκριμένα, η δουλειά είναι πολλή, τα δικαιολογητικά είναι πολλά, οι εταιρείες τα φέρνουν μαζεμένα, όμως, οι υπάλληλοι τα χειρίζονται σιγά- σιγά μέσα στο έτος», περιγράφει. Επισημαίνει πως, σε περίπτωση ανάγκης, υπάρχει επικοινωνία με τον επιχειρηματία ή τον λογιστή και δίνεται προτεραιότητα για να προχωρήσει η συγκεκριμένη υπόθεση.
«Υπάρχει μια συνεργασία με τις επιχειρήσεις, κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο με δεδομένο το λίγο προσωπικό που έχουμε», αναφέρει.
Έρχεται η ψηφιοποίηση
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, αναφέρει πως δεν πρόκειται για μία νέα υπόθεση. Τονίζει πως καθυστερήσεις υπάρχουν κυρίως σε περιπτώσεις εταιρειών που έχουν εκκρεμότητες, δεν έχουν τακτοποιήσει προηγούμενα χρόνια ή δεν κατέθεσαν εγκαίρως ισολογισμούς και τροποποιήσεις.
Αισιοδοξεί πως αυτή η κατάσταση θα αλλάξει όταν περάσουμε στην ψηφιακή εποχή και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο καθεστώς που θα διέπει τις εταιρείες από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Ο “δαίμων”… της γραφειοκρατίας
Επιχειρηματίες του Ηρακλείου αναφέρουν στην «Π» πως εκκρεμείς υποθέσεις ακόμα και προς 15ετίας, ακυρώνουν κατ’ ουσία τον δημόσιο έλεγχο καθώς θεωρούν ότι δεν έχει νόημα να δημοσιευτεί σήμερα η απορρόφηση μιας επιχείρησης που έγινε πριν από δέκα χρόνια, να δημοσιοποιηθεί σήμερα ποιο ήταν το Διοικητικό Συμβούλιο μιας ΑΕ μετά που θα λήξει η θητεία του.
Εξηγούν ότι η μη δημοσίευση της νόμιμης διοίκησης μιας ΑΕ, σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς της, ότι δεν νομιμοποιείται οποιοσδήποτε να παραλάβει εμπορεύματα για λογαριασμό της εταιρείας, ότι δεν μπορεί να συνάψει σύμβαση δανείου ή αναδιάρθρωση δανεισμού της, ότι δεν μπορεί να παραστεί στο δικαστήριο για υποθέσεις της.
Περιγράφουν πως όσο δεν ολοκληρώνεται ο έλεγχος από την Περιφέρεια, ώστε μετά να δημοσιευτεί στο ΓΕΜΗ, η κάθε ΑΕ τελεί υπό μία ιδιότυπη ομηρεία, έρμαιο στο φιλότιμο και στη διάθεση του εκάστοτε υπαλλήλου να εξυπηρετήσει, δίνοντας προτεραιότητα στην υπόθεση, αναγκαζόμενη να μεταθέσει χρονικά, εφόσον μπορεί, είτε ανέξοδα είτε με κόστος που επωμίζεται, συναλλαγές και πράξεις πολλές φορές κρίσιμες για την ίδια της την υπόσταση.