ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Αγνοώντας  τις  εκκλήσεις  15 χωρών της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα – και φωνές μεταξύ των Ευρωπαίων Επιτρόπων, η Κομισιόν αποφάσισε ότι τελικά δεν θα προτείνει νομοθεσία για ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, όπως αποκαλύπτει το POLITICO.

Η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ditte Juul-Jorgensen ενημέρωσε την Τετάρτη τους Ευρωπαίος διπλωμάτες για την εν λόγω απόφαση που σύμφωνα με το POLITICO ήταν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με το POLITICO, η Juul-Jorgensen είπε στους εξοργισμένους διπλωμάτες ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα «non paper» με προτάσεις για κοινές αγορές.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Playbook ότι ειδικά το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει τη φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει πλαφόν στο φυσικό αέριο, καθώς φοβάται ότι από τη στιγμή που μια πρόταση τεθεί στο τραπέζι, θα είναι πιο δύσκολο να απορριφθεί στο συμβούλιο.

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς στον πλειοδότη.

Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση – έναν τοξικό συνδυασμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις, προειδοποιούν οι αξιωματούχοι.

Η εναλλακτική

Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί με κοινές αγορές – καθώς δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη, ανεβάζοντας έτσι τις τιμές.

«Είτε πρόκειται για ανώτατο όριο στην τιμή είτε για κοινές αγορές, το πρόβλημα παραμένει το ίδιο, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα μοιραστούν τις αγορές αερίου μεταξύ τους. Και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των χωρών που έχουν την πολυτέλεια να πλειοδοτούν», σχολιάζει το Politico.

Διπλό μπαμ

Την εισαγωγή μίας «αμυντικής ασπίδας» ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ ενάντια στην ενεργειακή κρίση παρουσίασε χθες  ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς. Στόχος, η προστασία των  επιχειρήσεων  και των καταναλωτών από τις επιπτώσεις της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γερμανός καγκελάριος περιέγραψε το σχέδιο της τρικομματικής κυβέρνησης ως «διπλό μπαμ», δίνοντας έμφαση στην εισαγωγή ενός ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Το διπλό μπαμ θα βοηθήσει ώστε οι τιμές ενέργειας να πέσουν γρήγορα και να το αντιληφθούν όλοι. Κανείς λοιπόν δεν θα πρέπει να ανησυχεί σκεπτόμενος το φθινόπωρο και τον χειμώνα ή τα Χριστούγεννα και την επόμενη χρονιά ή τους λογαριασμούς. Τα ποσά θα πρέπει και πάλι να μειωθούν», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Τα νέα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών, τα οποία θα είναι σε ισχύ έως την άνοιξη του 2024, περιλαμβάνουν ανώτατο όριο τιμής αερίου που θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια ύψους 150-200 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), το οποίο αρχικά δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κοροναϊού.

Το μέτρο έρχεται να αντικαταστήσει την «εισφορά φυσικού αερίου» που είχε ανακοινωθεί πριν από λίγες εβδομάδες και θα επιβάρυνε τους πελάτες των παρόχων ενέργειας κατά 2,4 σεντ/kWh.

Σκυλακάκης

«Δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει την απόφαση της Ευρώπης γιατί αυτά τα θέματα θέλουν ευρεία πλειοψηφία και τα ενεργειακά συμφέροντα στην Ευρώπη είναι τελείως διαφορετικά» δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα.

«Έχουμε τελείως διαφορετικά συστήματα και διαφορετική εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Το πρόβλημα για το Βερολίνο είναι αν θα έχει και πόσο θα έχει, το πρόβλημα άλλων χωρών όπως εμείς που έχουμε και LNG, είναι οι τρελές τιμές του αερίου που διαλύουν τους προϋπολογισμούς και τις μακροοικονομικές προβλέψεις» πρόσθεσε.