Οι νέοι σήμερα συχνά κατηγορούνται ότι είναι τεμπέληδες και ότι δεν προσπαθούν να δουλέψουν, αλλά ποια είναι η πραγματική εικόνα; Πώς μπορεί ένας νέος άνθρωπος να ζήσει με 880 ευρώ το μήνα; Αρκούν για να πληρώσει το ενοίκιο, τους λογαριασμούς, να κάνει έστω και μια μικρή αποταμίευση και να φτάσει μέχρι την επόμενη πληρωμή;
Η καθημερινότητα της νέας γενιάς είναι γεμάτη προκλήσεις και αβεβαιότητα, με τις δυσκολίες να αυξάνονται καθώς οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί και το κόστος ζωής συνεχώς ανεβαίνει. Οι συνθήκες αυτές διαψεύδουν τις εύκολες κριτικές που βλέπουν τη νεολαία ως “τεμπέληδες”.
Μέσα από μια έρευνα που πραγματοποίησε η «Π», στην οποία συμμετείχαν 110 άτομα ηλικίας 16 έως 35 ετών, καταγράφεται η αληθινή πραγματικότητα: οι νέοι αγωνίζονται καθημερινά να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, προσπαθώντας να ισορροπήσουν ανάμεσα στους χαμηλούς μισθούς και την αυξημένη ακρίβεια.
Στην έρευνα συμμετείχαν νέοι ηλικίας 16-35 ετών, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι ρωτήθηκαν για την επαγγελματική τους κατάσταση, αναφορικά με το αν είναι εργαζόμενοι, άνεργοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες.
Ικανοποίηση από το εισόδημα: Ένα ηχηρό “όχι”
Στην ερώτηση κατά πόσο οι νέοι είναι ικανοποιημένοι από το εισόδημά τους σε σχέση με τα καθημερινά τους έξοδα:
- Η πλειονότητα απάντησε «καθόλου» ή «λίγο».
- Μόνο λίγοι αισθάνονται «αρκετά» ή «πολύ» ικανοποιημένοι
Συμπέρασμα: Τα εισοδήματα δεν επαρκούν ούτε για τις βασικές ανάγκες.
Το ενοίκιο και η διασκέδαση στο στόχαστρο
Στην ερώτηση για το κυριότερο οικονομικό βάρος:
- Το ενοίκιο αναφέρεται πιο συχνά.
- Ακολουθούν οι λογαριασμοί.
Τα τρόφιμα, η μετακίνηση και η ψυχαγωγία εξελίσσονται σε πολυτέλειες.
Το εισόδημα δεν φτάνει για όλα
Η πλειονότητα των νέων, σύμφωνα με τις απαντήσεις που καταγράφηκαν, δεν θεωρεί το μηνιαίο τους εισόδημα επαρκές για να καλύψει τις καθημερινές τους ανάγκες. Οι περισσότερες απαντήσεις δείχνουν ότι οι νέοι δυσκολεύονται να περάσουν τον μήνα με το διαθέσιμο εισόδημα, καθώς πολύ συχνά απαντούν «όχι» στο ερώτημα αν μπορούν να τα βγάλουν πέρα χωρίς δυσκολία.
Αντίθετα, μόνο μια μικρή μειοψηφία πιστεύει ότι το μηνιαίο εισόδημά τους είναι αρκετό για να καλύψει όλα τα έξοδα και τις ανάγκες τους.
Αυτό καταδεικνύει την οικονομική πίεση που αντιμετωπίζει η νέα γενιά, η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις καθημερινές υποχρεώσεις και την αποταμίευση για το μέλλον.
Ψυχολογική πίεση: Το στρες ως μόνιμος συνοδοιπόρος
- Πάνω από το 70% των νέων απαντά πως νιώθει συχνά ή μερικές φορές άγχος λόγω οικονομικών προβλημάτων.
- Η οικονομική ανασφάλεια μεταφράζεται σε ψυχολογική φθορά.
Δανεισμός & δεύτερη δουλειά: Μια καθημερινότητα που κουράζει
- Πολλοί έχουν αναγκαστεί να δανειστούν ή να χρησιμοποιήσουν πιστωτικές κάρτες.
- Πάνω από τους μισούς δουλεύουν ή έχουν δουλέψει σε δύο δουλειές.
Η επισφάλεια έχει γίνει κανονικότητα.
Περιορισμός εξόδων: Τα πρώτα που “κόβονται”
- Ρούχα, παπούτσια
- Διασκέδαση
- Ταξίδια
Οι επιλογές περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα.
Οικογένεια χωρίς στήριξη; Δύσκολο έως αδύνατο
- Η πλειοψηφία θεωρεί πως η δημιουργία οικογένειας είναι εφικτή μόνο με δυσκολία ή όχι χωρίς βοήθεια.
- Η οικονομική ανεξαρτησία δεν είναι πια δεδομένη.
Το εξωτερικό ως σανίδα σωτηρίας
Πολλοί νέοι δηλώνουν πρόθυμοι να φύγουν από τη χώρα για καλύτερες οικονομικές συνθήκες. Η πρόθεση φυγής είναι έντονη, με την Γερμανία να είναι η πρώτη επιλογή για πολλούς, καθώς προσφέρει υψηλότερους μισθούς, καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες και γενικά μια πιο σταθερή οικονομική πραγματικότητα.
Το όνειρο για μια καλύτερη ζωή εκτός Ελλάδας, με περισσότερη ασφάλεια και ανάπτυξη, φαίνεται να κυριαρχεί στους νέους που αναζητούν μια διέξοδο από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην πατρίδα τους.
Το αύριο: Με αισιοδοξία ή με φόβο;
- Μερικοί πιστεύουν πως η κατάστασή τους θα βελτιωθεί στα επόμενα 5 χρόνια, άλλοι είναι αρνητικοί ή αβέβαιοι.
- Η γενική αίσθηση είναι ασταθής και γεμάτη αμφιβολία.
Η άποψη των νέων για την κρατική στήριξη:
Σύμφωνα με την έρευνα, οι νέοι στην Ελλάδα πιστεύουν ότι το κράτος δεν παρέχει αρκετή οικονομική στήριξη. Σε τομείς όπως η ανεργία, η εργασία και η παιδεία, οι περισσότεροι δηλώνουν ότι δεν νιώθουν υποστήριξη από το κράτος για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα στις δύσκολες συνθήκες της σημερινής κοινωνίας.
Η πλειονότητα των νέων θεωρεί ότι οι ευκαιρίες που είχαν οι προηγούμενες γενιές, ειδικά για εργασία και εξέλιξη, δεν υπάρχουν πια. Η σημερινή γενιά δυσκολεύεται να βρει σταθερές θέσεις εργασίας, ενώ οι προοπτικές για το μέλλον τους φαίνονται περιορισμένες. Οι νέοι θεωρούν ότι το κράτος δεν παρέχει τα εργαλεία και την υποστήριξη που χρειάζονται για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους εαυτούς τους.
Τι θα έκαναν οι νέοι με 100 ευρώ παραπάνω το μήνα;
Αν οι νέοι είχαν επιπλέον 100 ευρώ στο μηνιαίο τους εισόδημα, η πλειοψηφία θα τα χρησιμοποιούσε για αποταμίευση, προσπαθώντας να δημιουργήσουν οικονομικό “μαξιλάρι” για το μέλλον. Οι βασικές ανάγκες, όπως τρόφιμα, λογαριασμοί και ψώνια για το σπίτι, αποτελούν επίσης σημαντική προτεραιότητα. Ορισμένοι θα τα ξόδευαν για διασκέδαση, εκπαίδευση ή προσωπική φροντίδα, ενώ μερικοί θα τα χρησιμοποιούσαν για βενζίνη ή την αγορά αυτοκινήτου. Συνολικά, οι νέοι προσπαθούν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες, ενώ η αποταμίευση και η εξοικονόμηση για το μέλλον παραμένουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους.