«Η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στη δίνη της υγειονομικής κρίσης και πλέον ανακάμπτει» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για κοινή διαπίστωση τους η οποία επιβεβαιώθηκε στις συζητήσεις τους
«Μία σειρά πρόδρομων δεικτών και πρόσφατων θετικών εξελίξεων αποδεικνύουν ότι έχουμε διαμορφώσει τις προϋποθέσεις, αρχικά, για ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη, και, στη συνέχεια, για υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη στη μετά-κορωνοϊό εποχή», είπε ο κ. Σταϊκούρας αναφέροντας διάφορες εξελίξεις που στοχειοθετούν την ελληνική ανάπτυξη.
Υποστηρίζοντας ότι αυτοί «οι θετικοί δείκτες και οι εξελίξεις είναι καρπός της εφαρμογής μίας υπεύθυνης και καλά σχεδιασμένης στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης», ο υπουργός Οικονομικών τόνισε εκ νέου πως καθιστάται «απολύτως εφικτή, ρεαλιστική, ίσως και συντηρητική» η εκτίμηση για οικονομική μεγέθυνση της τάξεως του 3,6% εφέτος.
Αναγνωρίζοντας επίσης τους κινδύνους που εξακολουθούν να υφίστανται, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας στο υγειονομικό πεδίο και της υψηλής μεταβλητότητας στις εξωτερικές μακροοικονομικές εξελίξεις, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι συνχίζονται οι προσπάθειες, «με την υλοποίηση μιας συνεκτικής οικονομικής πολιτικής, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό πρόσημο».
Από πλευράς του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών και Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που κάνει η Ελλάδα αποδίδουν και για αυτό έχει αντέξει στην κρίση, προβλέποντας ανάπτυξη πάνω από 4% για φέτος και πάνω από 6% για το 2022. Έκανε λόγο για την πρόοδο των εμβολιασμών πανευρωπαϊκά, εξήρε όμως και τον ρόλο του Έλληνα υπουργού στις αποφάσεις που ελήφθησαν πανευρωπαϊκά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όλο το προηγούμενο διάστημα. Μίλησε με θαυμασμό για το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και τόνισε πως υπάρχει εμπιστοσύνη για την εφαρμογή του.
Oι 4 προκλήσεις
Επίσης, αναφέρθηκε και στις σημαντικές προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ευρώπη. Αυτές, όπως τις περιέγραψε, είναι:
1η Πρόκληση: Η γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.
2η Πρόκληση: Η επιτάχυνση της τραπεζικής ένωσης.
3η Πρόκληση: Η προοπτική ψηφιοποίησης του ευρώ
4η Πρόκληση: Η επανεξέταση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, «η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης αλλαγών που θα διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, θα δίνουν τη δυνατότητα προσαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής σε κάθε περίσταση- προσφέροντας ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, θα προστατεύουν και θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις».