ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτυχής κρίνεται χθεσινή επανέκδοση του 7ετούς (reopening) ομολόγου καθώς το ελληνικό δημόσιο άντλησε 1,5 δισ. ευρώ (τελική εκκαθάριση) από ζήτηση που έφτασε στα 5,8 δισ. ευρώ και τελικά –μετά την αφαίρεση διπλοεγγραφών και προσφορών υψηλού επιτοκίου- διαμορφώθηκε στα 4,7 δισ. ευρώ με απόδοση 2,4%.

Η υπερκάλυψη έγινε σε μία δύσκολη συγκυρία με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης να αυξάνονται λόγω των ενεργειακών προβλημάτων που προέκυψαν από το ενεργειακό κόστος. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον ΟΔΔΗΧ να αντλήσει μόλις 1,5 δισ. ευρώ έναντι 2 δισ. Ευρώ που είχε γίνει αρχικός σχεδιασμός. Η άντληση 1,5 δισ. Ευρώ ουσιαστικά ενισχύει την ρευστότητα και ομαλοποιεί και την καμπύλη επιτοκίων κλείνοντας την διαφορά ανάμεσα στην 5ετία και την 10ετία.

Δημοπρασία Εντόκων

Στο -0,14% διαμορφώθηκε η απόδοση στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων Ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Στην προηγούμενη δημοπρασία στις 30 Μαρτίου η απόδοση ήταν στο -0,20%.

Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,219 δισ. Ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,95 φορές.

Η νέα έξοδος της Ελλάδος στις αγορές έρχεται μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές από ΒΒ με θετικές προοπτικές, από την Standard & Poor’s, η οποία απέχει πλέον ένα σκαλοπάτι μόνο από την επενδυτική βαθμίδα.

Η επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου (με ανάδοχες τράπεζες τις BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και J.P. Morgan) είναι η δεύτερη έξοδος που πραγματοποιεί το Δημόσιο στις αγορές από την αρχή του έτους. Προηγήθηκε η έκδοση 10ετούς ομολόγου με την οποία το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,83%, ενώ οι προσφορές που είχε συγκεντρώσει από τους επενδυτές είχαν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Για εφέτος ο ΟΔΔΗΧ, αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, έναντι 14 δισ. ευρώ το 2021.

Δήλωση  Σταϊκούρα

«Η χώρα μας, ακόμα και μέσα σε αυτό το ρευστό διεθνές περιβάλλον, καταφέρνει να κινείται αταλάντευτα στην κανονικότητα κλασικού εκδότη- χώρας της ευρωζώνης, διασφαλίζοντας τη σταθερή παρουσία της στις διεθνείς αγορές, όπως πράττουν και οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου, επισημαίνοντας ότι το κόστος δανεισμού, αν και υψηλό λόγω της διεθνούς συγκυρίας, παραμένει χαμηλότερο σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «έχοντας πλέον καλύψει ένα σημαντικό μέρος του εκδοτικού προγράμματος του 2022, διατηρούμε σε ασφαλή επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, εξασφαλίζοντας παράλληλα τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας».