Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα της αγοράς αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία θα ισχύσουν κατά την εορταστική περίοδο θα παρουσιάσουν στις 11 η ώρα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, και ο υπ. Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί σε τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες συμφώνησαν ότι προέχει η διασφάλιση της πτωτικής πορείας της επιδημιολογικής καμπύλης και η αποσυμπίεση των νοσοκομείων, τη στιγμή που το lockdown αναμένεται να διατηρηθεί έως τις 7 Ιανουαρίου.
Παράλληλα, όπως υπογράμμισαν, με γνώμονα τη δημόσια υγεία και τον στόχο για έξοδο από το δεύτερο κύμα της επιδημίας, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να ανοίξουν συγκεκριμένοι κλάδοι οι οποίοι με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν έχουν συμβάλει τη διασπορά του ιού.
Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των βιβλιοπωλείων και των εμπορικών καταστημάτων, αλλά με το μέτρο της παραγγελίας εκ των προτέρων και παραλαβή εκτός του καταστήματος, που έχει γίνει γνωστό ως click away.
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, ανέφερε πως «οι εικόνες Harrods στην Αγγλία ή οι εικόνες που είδαμε στη Γαλλία είναι “καμπανάκια” για όλες τις χώρες της Ευρώπης» κι έκανε επίσης αναφορά στο παράδειγμα της Γερμανίας όπου «η καγκελάριος με ένα δραματικό διάγγελμα ανακοίνωσε το κλείσιμο των καταστημάτων του λιανεμπορίου λίγο πριν τις γιορτές».
Γιατί όπως είπε «όλοι φοβούνται στην Ευρώπη ότι οι εικόνες αυτές μπορεί να μεταφραστούν μέσα σε μια βδομάδα-δέκα μέρες σε ένα τρίτο κύμα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό να συμβεί στην Ελλάδα. Άρα καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν» τόνισε.
Αλαλούμ με τα κομμωτήρια
Σύγχυση επικράτησε χθες το μεσημέρι αναφορικά με το άνοιγμα των κομμωτηρίων, το οποίο προανήγγειλε χθες το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, όμως στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης έβαλε φρένο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του ΕΕΑ, είπε πως «το Επαγγελματικό Επιμελητήριο έχει κάνει μια ανακοίνωση αλλά κακώς έκανε ανακοίνωση. Δεν υπάρχει ακόμα καμία απόφαση».
Το Επιμελητήριο είχε ανακοινώσει πως «στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς, αναμένεται τις επόμενες ημέρες –Σάββατο ή Κυριακή- να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα κομμωτήρια. Αυτό έγινε γνωστό μετά από επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη».
Τι λένε οι επιστήμονες
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής ανέφερε πως «η εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση θα είναι να γίνουν μικρά προσεκτικά βήματα, όπως το άνοιγμα κομμωτηρίων ή των βιβλιοπωλείων, για να εκτονωθεί και λίγο ο κόσμος στις γιορτές μέσα στην πίεση που υπάρχει».
Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, όλες οι χώρες της Ευρώπης κρατάνε τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μπορεί να αντέξει το σύστημα υγείας.
Τόνισε ότι το ζητούμενο σε αυτή την φάση είναι να ανταποκρίνεται το σύστημα υγείας και ανέφερε ότι υπάρχει επιβράδυνση της επιδημίας στη χώρα.
Ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστήριξε πως «αν ανοίξουν τώρα λιανεμπόριο και κομμωτήρια, θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία στις 15-20 Ιανουαρίου μπορεί να φτάσουν στις 2.000-3.000 ή και παραπάνω. Αν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, στις αρχές Φεβρουαρίου μπορεί να φτάσουμε ακόμα και τα 20.000 κρούσματα και αυτό θα ήταν καταστροφικό. Το πρόβλημα είναι το πρόωρο άνοιγμα των καταστημάτων και όχι το πότε θα ανοίξουν.
Επίσης, σημαντική παράμετρος είναι και οι συνθήκες ανοίγματος των καταστημάτων». Τόνισε πως «η πιο ασφαλής λύση θα ήταν να ανοίξουμε μετά τις γιορτές, αλλά αυτό είναι κάτι που τώρα μελετάμε».
Έμφαση στην τήρηση των μέτρων και στον καθαρό αέρα έδωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.
«Η Αρχή είναι ότι αποφεύγουμε τον συνωστισμό και ενθαρρύνουμε την τήρηση των μέτρων» σημείωσε η κ. Λινού.
«Μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει, προσπαθούμε να τον ελαχιστοποιήσουμε» σημείωσε.