Η ΑΙ θα δημιουργήσει τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο του κόσμου

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει περισσότερο πλούτο από ό,τι έχει αποκτήσει ποτέ ένας άνθρωπος, εκτιμά ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και επενδυτής Μαρκ Κιούμπαν.

Μάλιστα ο Κιούμπαν προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει στη δημιουργία του πρώτου τρισεκατομμυριούχου στον κόσμο. Αυτό το άτομο θα είναι κάποιος που θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη με έναν τρόπο που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί, εκτιμά. «Δεν έχουμε δει το καλύτερο, ή το πιο τρελό, από αυτά που η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σε θέση να κάνει», είπε στο podcast «High Performance». «Οχι μόνο πιστεύω ότι θα δημιουργήσει έναν τρισεκατομμυριούχο, αλλά θα μπορούσε να είναι απλώς ένας τύπος στο υπόγειο. Τόσο τρελό θα μπορούσε να είναι».

Μέχρι στιγμής, αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη για να αυτοματοποιήσουν καθημερινές εργασίες τους, όπως για να φτιάξουν χρονοδιαγράμματα και να συντάξουν λίστες υποχρεώσεων. Αλλοι βρίσκουν σε αυτή την τεχνολογία έναν εικονικό σύντροφο, που τους καθοδηγεί στο πώς να κάνουν δύσκολες συζητήσεις ή να αντιμετωπίσουν θέματα της καθημερινότητας και των σχέσεών τους.

Στο επιχειρηματικό σκηνικό, ο διευθύνων σύμβουλος της Chipotle, Σκοτ Μπόουτραϊτ, ανέφερε πρόσφατα ότι τα εργαλεία AI έχουν μειώσει τον χρόνο προσλήψεων της εταιρείας του κατά 75%. Σύμφωνα με τον Κιούμπαν, αυτό είναι μόνο το «προζέσταμα» σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. «Θυμάστε την πρώτη εποχή των υπολογιστών όπου οι άνθρωποι έλεγαν: “Δεν το χρειάζομαι αυτό… Τι είναι αυτό το Διαδίκτυο; Γιατί το χρειαζόμαστε;”. Μετά ήταν τα smartphones», επισήμανε ο Κιούμπαν, σύμφωνα με το CNBC. «Θα βρούμε κάτι ισοδύναμο για την AI και μετά, πέντε χρόνια αργότερα, οι άνθρωποι θα λένε: “Πώς ζούσα χωρίς αυτό;” Οι άνθρωποι θα βγάζουν πολλά χρήματα».

«Δεν λέω ότι θα αποκτήσουμε τον Εξολοθρευτή», πρόσθεσε. «Δεν λέω ότι ξαφνικά θα υπάρξουν ρομπότ που θα είναι πιο έξυπνα από τους ανθρώπους… Αλλά θα βρούμε τρόπους ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή μας». Ασφαλώς, οι ανησυχίες κυρίως για τις επιπτώσεις που θα έχει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην απασχόληση, είναι έντονες. Εταιρείες τεχνολογίας όπως η Shopify και η Fiverr παροτρύνουν τους υπαλλήλους τους να αποκτήσουν δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η Duolingo θα σταματήσει σταδιακά να χρησιμοποιεί εξωτερικούς συνεργάτες για εργασίες που μπορούν να ολοκληρωθούν με τεχνητή νοημοσύνη. Υπάρχουν επίσης όλο και περισσότερες περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για απάτες και κυβερνοεπιθέσεις, καθώς και για να διαδώσουν παραπληροφόρηση.

Και βέβαια, η τεχνητή νοημοσύνη έχει σοβαρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, καθώς τα data centers που στηρίζουν τη λειτουργία της απαιτούν πολλή ενέργεια και νερό. Σύμφωνα με έρευνα, η εκπαίδευση ενός μοντέλου όπως το GPT-3 της Open AI, για παράδειγμα, απαιτεί 1.287 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει περίπου 120 σπίτια στις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, ο Κιούμπαν πιστεύει ότι όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουν τουλάχιστον να εξοικειωθούν με την τεχνητή νοημοσύνη. «Κατεβάστε το Gemini της Google. Κατεβάστε το ChatGPT… και απλώς κάντε τις ερωτήσεις σας για οτιδήποτε», λέει. «Αλλά μην υποθέτετε ότι οι απαντήσεις είναι σωστές. Και όταν βρείτε κάτι με το οποίο διαφωνείτε, πείτε στην τεχνητή νοημοσύνη ότι διαφωνείτε με αυτό», καθώς με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η απόδοση του chatbot και αντιμετωπίζονται τυχόν προκαταλήψεις που μπορεί να έχει.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι στην πραγματικότητα δεν σκέφτεται… Δεν είναι πραγματικά έξυπνο», σημειώνει ο Κιούμπαν. «Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει είναι να βρει πληροφορίες και να τις συσκευάσει με τρόπο που οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν».

Πηγή: kathimerini.gr