Γονικές παροχές

Μοναδική ευκαιρία για να περάσει η πατρική περιουσία στα χέρια των παιδιών, γλιτώνοντας τους φόρους που θα πλήρωναν εν ζωή για γονική παροχή, ή μετά θάνατον σαν φόρο κληρονομιάς, θα έχουν πλέον από 1ης Οκτωβρίου όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Σε μια κίνηση μεγάλου συμβολισμού, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θέλησαν να σηματοδοτήσουν ότι «δεν είναι μεσαία τάξη όποιος έχει περιουσία 150.000 ευρώ και κάτω».

Για αυτό, τις αμέσως επόμενες μέρες θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί διάταξη που θα δίνει απαλλάσσει από φόρο τις οικογένειες, για την παροχή από συγγενείς α΄βαθμού στα παιδιά, με όριο τα 800.000 ευρώ (αντί 150.000 που ίσχυε) ανά παιδί και ανά συγγενή.

Και έτσι μπορούν να διαθέσουν δωρεάν στα παιδιά τους τις περιουσίες που νόμιμα κατέχουν και έχουν φορολογηθεί πολλαπλά για αυτές ως οικογένεια, όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Με βάση την εξαγγελία του Πρωθυπουργού από την ΔΕΘ, άμεσα επέρχονται πολύ σημαντικές αλλαγές. Για πρώτη φορά στα χρονικά:

•για την κινητή περιουσία, χρηματικά ποσά, ομόλογα, μετοχές, αυτοκίνητα και σκάφη θα ισχύει αφορολόγητο όριο όπως ίσχυε για τα ακίνητα και δεν θα πληρώνουν φόρο «από το πρώτο ευρώ» αξίας της περιουσίας.

•το αφορολόγητο όριο για μια οικογένεια δεν θα περιορίζεται πλέον στα 150-300 χιλιάδες ευρώ όπως ίσχυε για τις περισσότερες οικογένειες ως τώρα (με 1-2 γονείς εν ζωή ή 1 γονέα και 1 παππού κλπ) αλλά πολλαπλασιάζεται και ουσιαστικά καταργείται πλήρως. Γιατί, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, δεν θα επιβληθεί κανένα οικογενειακό πλαφόν και στο εξής, ανάλογα με τη σύνθεση της κάθε οικογένειας, θα μπορεί να ξεπερνά κατά πολύ, ακόμα και τα 4 ή 5 εκατομμύρια ευρώ.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά;

Ότι μπορεί στο εξής ο πατέρας ή η μητέρα να διαθέσει στο παιδί όποιο ποσόν θέλει, ή και όποια ακίνητα χρειάζεται αλλά και μεταφορικά μέσα, μετοχές, ομόλογα κ.λπ για να ξεκινήσει μια την επαγγελματική ή επιχειρηματική του σταδιοδρομία χωρίς να πληρώσει τίποτε στην εφορία. Αρκεί να μην ξεπερνάνε σε αξία τα 800.000 αν τα δίνει ο ένας γονέας ή τα 1,6 εκατ, ευρώ αν τα δίνουν και οι δύο γονείς. Σε αυτά όμως θα μπορούν να προστεθούν και άλλες παροχές παππούδων, γιαγιάδων ή πεθερών (συγγενών α΄βαθμού), εφόσον είναι εν ζωή -φυσικά και διαθέτουν περιουσία για να τους μεταβιβάσουν– μέχρι του ορίου των 800.000 ευρώ ο καθένας από αυτούς.

Το νέο όριο των 800.000 καλύπτει πάνω από το 85% των ελληνικών νοικοκυριών. Κάπου εκεί περιορίζεται είτε η αξία της οικογενειακής περιουσίας που διανέμεται, είτε το σύνολο των συγγενών που μπορούν να την μεταβιβάσουν.

Θεωρητικά βέβαια, επειδή δεν προβλέπεται κάποιο όριο έκπτωσης φόρου ανά οικογένεια, από 1ης Οκτωβρίου προβλέπεται να μπορούν να μεταβιβαστούν χωρίς κανέναν φόρο:

•έως 1.600.000 ευρώ από τους 2 γονείς

• και έως 3.200.000 ευρώ από 2 γιαγιάδες και 2 παππούδες (4 Χ 800.000) φτάνοντας στα 4,8 εκατ. ευρώ συνολικά

• και έως 800.000 ευρώ επιπλέον από τους εξ αγχιστείας συγγενείς (πχ από τον πεθερό του δικαιούχου και άλλα τόσα από την πεθερά του ή από τον πατριό ή τη μητριά κλπ) ανεβαίνοντας έτσι στα 5,6 – 8 εκατομμύρια ευρώ

Και αν το παιδί που είναι δικαιούχος, έχει επίσης και αδελφό/αδελφή, δικαιούνται επίσης τα ίδια αφορολόγητα όρια. Και έτσι τα παραπάνω όρια πολλαπλασιάζονται επί 2 ή 3 ή όσα είναι τα αδέλφια δικαιούχοι γονικών παροχής.