Eκτόξευση της Golden Visa στην Ελλάδα ενδέχεται να επιφέρει η κατάργηση του προγράμματος στην Ισπανία.
Κατά τη διάρκεια του 2020 προγράμματα χρυσής βίζας υπήρχαν μόνο σε τέσσερα κράτη – μέλη της ΕΕ και μέχρι το 2017 σχεδόν τα μισά κράτη μέλη είχαν υιοθετήσει παρόμοια προγράμματα, ως μέσα για την τόνωση της οικονομικής τους ανάπτυξης.
Όμως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα κράτη αποφασίζουν να καταργήσουν την Golden Visa για διαμονή μέσω επένδυσης, καθώς ορισμένα, όπως η Ισπανία, θεωρούν ότι συμβάλλουν στο πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης.
Το πρόγραμμα της Ισπανίας, το οποίο ξεκίνησε το 2013, αποδείχθηκε πολύ δημοφιλές. Χορηγήθηκαν περισσότερες από 15.000 βίζες που συνδέονταν με επενδύσεις σε ακίνητα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, κυρίως σε Αμερικανούς, Βρετανούς, Κινέζους, Ρώσους και κατοίκους της Μέσης Ανατολής. Από το 2016 έως το 2023, το πρόγραμμα δημιούργησε επενδύσεις ύψους περίπου 10 δισ. δολαρίων.
Οι επενδυτές
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο τερματισμός του προγράμματος από τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ ενδέχεται να οδηγήσει όσους ζητούν διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε άλλες χώρες μέλη που εφαρμόζουν παρόμοια προγράμματα. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία.
Η αύξηση της ζήτησης από ξένους επενδυτές έχει οδηγήσει σε έντονη κινητικότητα στον κλάδο των ακινήτων.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Υπουργείο Μετανάστευσης, οι περισσότερες άδειες Golden Visa έχουν εκδοθεί σε Κινέζους επενδυτές, όπου έχουν χορηγηθεί 6.772 άδειες έως τον Μάρτιο του 2025 και σε Τούρκους με 1.635 άδειες.
H στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως πύλης εισόδου προς την Ευρώπη, αλλά και η σταθερότητα του νομικού πλαισίου, καθιστούν τη χώρα έναν ελκυστικό προορισμό για τους Κινέζους επιχειρηματίες και επενδυτές που επιθυμούν να διαφοροποιήσουν τις επενδύσεις τους και να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι επενδυτές από την Τουρκία, οι οποίοι επίσης δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Golden Visa. Η πολιτική και οικονομική κρίση στη γείτονα χώρα έχει ενισχύσει τη ζήτηση για ακίνητα στην Ελλάδα, με τους Τούρκους επενδυτές να αναζητούν εναλλακτικές επιλογές για τη διασφάλιση του πλούτου τους και τη δημιουργία ευκαιριών στην αγορά ακινήτων της χώρας.
Ακολουθούν οι Λιβανέζοι με 812 άδειες, οι Βρετανοί με 608 άδειες, ενώ το Ιράν συμπληρώνει την πεντάδα με 589 άδειες.
Υπενθυμίζεται ότι το ελάχιστο ποσό επένδυσης για την απόκτηση Golden Visa αυξήθηκε στις 800.000 ευρώ για περιοχές υψηλής ζήτησης όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, το όριο διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ.
Η αύξηση αυτή έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά, με τους επενδυτές να στρέφονται πλέον σε εναλλακτικές μορφές ακινήτων, όπως βιομηχανικά κτίρια, αποθήκες και γραφεία, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε σύγχρονα διαμερίσματα, εξασφαλίζοντας μια πιο οικονομική λύση με όριο επένδυσης στις 250.000 ευρώ.
Πηγή: ot.gr