χρήμα αύξηση εσόδων έσοδα

Η Ελλάδα έλαβε προσφορές άνω των 15 δισ. ευρώ στο βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο, βγαίνοντας στις αγορές σε μια δύσκολη συγκυρία και αντλώντας 3 δισ. ευρώ. 

Η ζήτηση για τον τίτλο είναι πολύ μικρότερη από τα 30 δισ. ευρώ προσφορών που κατέγραψε η Ελλάδα στην τελευταία της πώληση 10ετούς ομολόγου τον περασμένο Ιούνιο. 

Η Ελλάδα πληρώνει επίσης πολύ υψηλότερη απόδοση, η οποία φτάνει περίπου 1,84%, πολύ υψηλότερα από το 0,88% που κλήθηκε να καταβάλει τον περασμένο Ιούνιο, όταν το κόστος δανεισμού της ήταν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς αυξήθηκαν πάνω από 40 μ.β. τον τελευταίο μήνα στο 1,67%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, αντανακλώντας μια ευρύτερη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωζώνης. 

Η έξοδος στις αγορές ήταν η πρώτη για φέτος και έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Fitch αναβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας από «σταθερές» σε «θετικές», διατηρώντας την χώρα μας στην κλίμακα BB, δηλαδή χαμηλότερα από το επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας.  

Η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί 12 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, εστιάζοντας στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους και στη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ που εκτιμάται στο 197% του ΑΕΠ το 2021. 

 

Δήλωση   Σταϊκούρα 

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της πρώτης δημοπρασίας ομολόγων του 2022, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ικανοποιητικό το επιτόκιο, αν ληφθεί υπόψιν η τρέχουσα διεθνής συγκυρία». 

«Παρά τη δύσκολη αυτή συγκυρία, η Ελλάδα δανείστηκε σήμερα με κόστος κάτω από το μισό έναντι της αντίστοιχης έκδοσης του Μαρτίου του 2019, όταν το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,9%. 

Ενώ, και το περιθώριο επιτοκίου, το spread, του ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού έχει συρρικνωθεί σημαντικά, τόσο σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα όσο και με τα επίπεδα των αρχών του 2019. 

Συνεπώς, η χώρα μας, συνεχίζοντας την -αποδεδειγμένα – επιτυχημένη εκδοτική στρατηγική και την αποτελεσματική οικονομική πολιτική των τελευταίων 2,5 ετών, καταφέρνει, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονης ρευστότητας, να κινείται αταλάντευτα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, στην κανονικότητα κλασικού εκδότη-χώρας της Ευρωζώνης, “κλειδώνοντας” το κόστος δανεισμού τής δεκαετίας σε χαμηλά επίπεδα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών.