Χρηστικές οδηγίες δίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων νομού Ηρακλείου δικηγόρος κ. Κώστας Αράπογλου προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ενώ εξωθήθηκαν στη διαδικασία της μείωσης των ενοικίων τους βρίσκονται στο … περίμενε, σε ό,τι αφορά στους οικονομικούς συμψηφισμούς που έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έγιναν, αλλά και με τις εκταμιεύσεις χρημάτων που τους αναλογούν και δεν προχώρησαν…
Όπως είναι γνωστό οι συμψηφισμοί που είχαν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν από Μάρτη μέχρι Σεπτέμβρη σε ό,τι αφορά στις μειώσεις που έγιναν στα ενοίκια δεν έχουν προχωρήσει, ενώ για το μήνα Νοέμβριο έγιναν κάποιες πληρωμές που όμως δεν ήταν οριζόντιες, πράγμα, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες, αφού πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν πληρωθεί. Την ίδια στιγμή, δεν έχει γίνει καμία πληρωμή για το Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Όπως τονίζει ο κ. Αράπογλου ένα κρίσιμο ζήτημα το οποίο θα πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους οποίους θα δηλώσουν για την είσπραξη των χρημάτων που τους αναλογούν όπου συχνά γίνονται διαχειριστικά λάθη.
Ο ίδιος εξηγεί ότι με βάση και τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει από την ΠΟΜΙΔΑΣ ( Πανελλήνια Ομορπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) σημαντικό μέρος της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας αποζημίωσης οφείλεται όχι τόσο στην ανυπαρξία δηλωμένου τραπεζικού λογαριασμού των δικαιούχων στο TAXISNET, όσο κυρίως στη μη τήρηση των κανόνων που διέπουν το είδος και την κατάσταση των λογαριασμών αυτών, ώστε να μην είναι εφικτή η αυτόματη μεταφορά και κατάθεση των ποσών των αποζημιώσεών τους από τον μηχανισμό πληρωμών της ΑΑΔΕ.
Ο κ. Αράπογλου σημειώνει ότι υπάρχουν πέντε βασικοί κανόνες τους οποίους θα πρέπει να προσέχουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη, και είναι οι εξής.
Κάθε δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης λόγω μείωσης ενοικίων ακινήτων θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ, έστω και καθυστερημένα, τον τραπεζικό λογαριασμό του για να του κατατεθεί το ποσό που δικαιούται. Συγκεκριμένα, το πλήρες ΙΒΑΝ του λογαριασμού κατάθεσης θα πρέπει να καταχωρηθεί στη σελίδα του δικαιούχου στο TAXISNET, στην αριστερή στήλη “My Taxis Net” και στο παράθυρο “Δήλωση Λογαριασμού – ΙΒΑΝ”.
Η τελευταία ΠΟΛ 1019/20 αναφέρει ρητά ότι «Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού αυτός δύναται να δηλώνεται από έως δύο δικαιούχους». Συνεπώς σύμφωνα με αυτήν, δεν κατατίθενται χρήματα σε κοινούς λογαριασμούς με πάνω από δύο δικαιούχους, έστω και αν το όνομα του δικαιούχου της αποζημίωσης είναι πρώτο.
Το όνομα του εκμισθωτή-δικαιούχου της αποζημίωσης μπορεί να είναι πρώτο ή και δεύτερο στο δηλωμένο τραπεζικό λογαριασμό κατάθεσης.
Ο δηλωμένος λογαριασμός θα πρέπει να είναι ανοιγμένος σε οποιαδήποτε ελληνική Τράπεζα, με ΙΒΑΝ που να αρχίζει από GR. Η κατάθεση σε Τράπεζα εξωτερικού δεν φαίνεται να προβλέπεται, ούτε έχει ελεγχθεί αν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη.
Ο δηλωμένος λογαριασμός θα πρέπει να είναι ενεργός, και να μη έχει χαρακτηριστεί ως “αδρανής”. Αδρανής θα χαρακτηριστεί όταν για 24 συνεχόμενους μήνες δεν έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές με άμεση χρέωση του λογαριασμού του δικαιούχου. Αδρανείς λογαριασμοί δεν χαρακτηρίζονται οι λογαριασμοί των προθεσμιακών καταθέσεων. Αν υπάρχει λογαριασμός, αλλά είναι ήδη χαρακτηρισμένος αδρανής, χρειάζεται αίτηση στην Τράπεζα και επικαιροποίηση των στοιχείων των καταθετών.