Με νέο πενταψήφιο νούμερο το λιανεμπόριο
Με δειλά βήματα, οι ειδικοί ετοιμάζουν το άνοιγμα της αγοράς. Οι λόγοι είναι πως, παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει, τα στοιχεία που έρχονται από τα νοσοκομεία είναι θετικά.
Οι νοσηλείες είναι βραχείς και με καλή πρόγνωση, δηλαδή, στο νοσοκομείο μπαίνουν άτομα 50-60 ετών, χωρίς προβλήματα υγείας, που παρουσιάζουν καλή κλινική εικόνα.
Το τελευταίο διάστημα δεν έχουμε πολλούς θανάτους, σε σύγκριση με το λεγόμενο δεύτερο κύμα, όταν είχαμε ακόμα και 100 θανάτους μέσα σε μία μέρα. Τέλος, σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα εμβόλια στους ηλικιωμένους, ακόμα και αν νοσούν, δεν επιβαρύνεται σημαντικά η υγεία τους.
Νέος 5ψηφιος μπαίνει στη ζωή μας
Μια καινούρια εφαρμογή με άλλο πιθανό 5ψηφιο νούμερο που θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο και στις αγορές των πολιτών -και δεν θα έχει σχέση με το 13033 που παραμένει αυτούσιο- και θα έχει χρονικό περιορισμό, ετοιμάζεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκης.
«Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει κι η αγορά».
Όσον αφορά στο σύστημα εμβολιασμού που θα ανοίξει για την επόμενη ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών τόνισε ότι θα ενταχθούν και οι ομάδες υψηλού κινδύνου. «Η κατηγοριοποίηση των ευπαθών ομάδων γίνεται από τους ειδικούς, εμείς υλοποιούμε οτιδήποτε αποφασίζεται με βάση τα κριτήρια που αποφασίζεται. Θα ενταχθούν άμεσα οι ευπαθείς ομάδες.
Είναι το αμέσως επόμενο στάδιο οι ομάδες υψηλού κινδύνου που θα είναι παράλληλα με την ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών, ενώ το επόμενο στάδιο θα αφορά άτομα από ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Το πότε θα είναι αυτό εξαρτάται με τις παραδόσεις των εμβολίων» είπε ο κ. Πιερρακάκης και επανέλαβε ότι η βεβαίωση εμβολιασμού θεωρείται ως εργαλείο διευκόλυνσης.
Τι «βλέπουν» οι ειδικοί
Ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Νίκος Τζανάκης, σημείωσε ότι τα προγνωστικά μοντέλα που εξετάζουν τα δεδομένα της πανδημίας, είχαν προβλέψει αυτό το νούμερο των κρουσμάτων.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, την επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα θα σκαρφαλώσουν στα 2.500, το οποίο θα είναι και «το πικ του κύματος, και θα αρχίσει να υποστρέφεται εν συνεχεία».
Ο καθηγητής τόνισε ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, ενώ έπειτα θα αρχίσει η αποκλιμάκωση «αργά αλλά σταθερά».
Σχετικά με την άρση του lockdown, αυτή θα πάει πιο πίσω, με τους ειδικούς να σημειώνουν πως η συζήτηση θα ανοίξει μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Παράλληλα, η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, έκανε λόγο για δύσκολες ημέρες ιδιαιτέρως για το Σύστημα Υγείας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «είναι μια από τις δυσκολότερες μέρες που έχουμε περάσει. Οι πληροφορίες που έχουμε από τα νοσοκομεία τα κρούσματα θα είναι πάρα πολλά, παρόλο που περίμενα μια σταθεροποίηση. Αυξημένος είναι και ο αριθμός των ΜΕΘ. Εκεί δεν περιμένουμε γρήγορη μείωση. Γιατί οι ασθενείς εκεί παραμένουν 2-3 εβδομάδες».
«Θα περιμένουμε να δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό εισαγωγών σε απλές κλίνες. Αν υπάρξει σταθεροποίηση των εισαγωγών μέχρι το Σάββατο, θα μπορούσαν με αυστηρούς ελέγχους, τεστ και προσοχή στα ΜΜΜ να ξεκινήσουν να ανοίγουν γιατί ο κόσμος έχει πιεστεί πάρα πολύ.
Τα μαγαζιά είναι κλειστά, η κάθε οικογένεια έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Βλέπουμε, εκτιμάμε τις παραμέτρους κι αποφασίζει η κυβέρνηση τα επόμενα βήματα» τόνισε ερωτηθείσα για μερική άρση του lockdown.