Για τη φορολογική δήλωση 2026, η δήλωση του ενοικίου φοιτητικής κατοικίας εξαρτάται από το αν ο φοιτητής θεωρείται εξαρτώμενο μέλος ή υποβάλλει δική του δήλωση.
Πότε δηλώνεται η κατοικία
Αν ο φοιτητής είναι εξαρτώμενο μέλος: Οι γονείς δηλώνουν το ενοίκιο στον Πίνακα 6 (κωδικοί 801-802) του εντύπου Ε1, επιλέγοντας τον κωδικό 92 για μίσθωση κατοικίας παιδιού που σπουδάζει σε άλλη πόλη.
Αν ο φοιτητής υποβάλλει δική του δήλωση: Το ενοίκιο δηλώνεται στον Πίνακα 5 της ατομικής δήλωσης του φοιτητή ως κύρια κατοικία, εφόσον διαμένει εκεί.
Βήματα για τη δήλωση (Ε1)
Στοιχεία Μίσθωσης (Πίνακας 5 – Στοιχεία Κατοικίας): Συμπληρώνετε τη διεύθυνση, τα τ.μ. και το ποσό του ενοικίου.
Ηλεκτρονικό Μισθωτήριο: Πρέπει να έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης από τον ιδιοκτήτη, με τον φοιτητή (ή τον γονέα) ως μισθωτή.
Κωδικοί 801-802 (Πίνακας 6): Συμπληρώστε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη, τον αριθμό δήλωσης μισθωτηρίου και το συνολικό ετήσιο ποσό ενοικίου για τη φοιτητική κατοικία.
Τι να προσέξετε
Αλλαγή κατοικίας: Αν ο φοιτητής άλλαξε σπίτι μέσα στο 2025, δηλώνονται όλα τα μισθωτήρια (διαδοχικά).
Υποχρέωση Δήλωσης: Αν ο φοιτητής έχει ενηλικιωθεί (18+), υποχρεούται πλέον σε ξεχωριστή φορολογική δήλωση, ακόμα κι αν δεν έχει εισόδημα, εφόσον νοικιάζει σπίτι στο όνομά του.
Φιλοξενία: Αν ο φοιτητής φιλοξενείται, ο ιδιοκτήτης/παραχωρών δηλώνει τη φιλοξενία, και ο φοιτητής τη δηλώνει ως κύρια κατοικία του, αλλά χωρίς ενοίκιο.
Προσοχή: Βεβαιωθείτε ότι ο ΑΦΜ του φοιτητή αναγράφεται σωστά στο μισθωτήριο για να μην υπάρξουν προβλήματα κατά την αυτόματη συμπλήρωση της δήλωσης (ΑΑΔΕ).
