Φορολογία: Αλλάζουν τα πάντα στο εισόδημα – Τα δυο σενάρια που εξετάζονται

Σημαντικές μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες με ετήσια εισοδήματα άνω των 8.633 ευρώ, καθώς επίσης και για τους αυτοαπασχολουμένους με ετήσια εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, αναμένεται να προκαλέσουν οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο από το «βήμα» της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Οι αλλαγές αναμένεται να δώσουν σημαντική οικονομική ανάσα, κυρίως, σε 3,3 εκατομμύρια φορολογουμένους που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από το σημερινό αφορολόγητο των 8.633 ευρώ και μέχρι 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, εξετάζει δύο βασικά εναλλακτικά σενάρια, που προβλέπουν τα εξής:

1)Αύξηση αφορολόγητων ορίων και μείωση του συντελεστή φόρου για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 10.000 έως τις 14.000 ή τις 15.000 ή τις 16.000 ευρώ. Πιο αναλυτικά, το σενάριο αυτό προβλέπει:

α) Αύξηση του βασικού αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από τις 8.633 στις 10.000 ευρώ για όλους τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Για τους αυτοαπασχολουμένους το πρώτο κλιμάκιο ετήσιου εισοδήματος παραμένει στις 10.000 ευρώ με συντελεστή φόρου 9% από το πρώτο ευρώ.

β) Περαιτέρω αύξηση των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα εξαρτώμενα τέκνα από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες.

γ) Μείωση του συντελεστή φορολόγησης του εισοδηματικού κλιμακίου από τις 10.000,01 έως τις 14.000 ή τις 15.000 ή τις 16.000 ευρώ στο 15% από 22% που είναι σήμερα για όλους τους φορολογουμένους με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές ή αγροτικές δραστηριότητες.Από τις αλλαγές αυτές αναμένεται να ωφεληθούν με μειώσεις φόρων εισοδήματος όλοι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες με ετήσια εισοδήματα άνω των 8.633 ευρώ, που είναι το σημερινό αφορολόγητο όριο, καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ.

Ειδικότερα:

  • Oσοι μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες χωρίς παιδιά δηλώνουν πάνω από 8.633 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ θα ωφεληθούν με μείωση ετήσιου φόρου έως 123 ευρώ.
  • Οι αυτοαπασχολούμενοι με ετήσια εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ θα ωφεληθούν με μείωση του ετήσιου φόρου εισοδήματος από 70 έως και 420 ευρώ.
  • Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες με ετήσια εισοδήματα πάνω από 10.000 και έως 20.000 ευρώ, οι οποίοι είτε δεν έχουν εξαρτώμενα είτε βαρύνονται με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα θα ωφεληθούν με μείωση του ετήσιου φόρου εισοδήματος κατά 193 έως και 650 ευρώ.
  • Ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων θα ισχύσουν για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες, καθώς για κάθε επιπλέον τέκνο πάνω από τα δύο θα ισχύει πρόσθετη μείωση φόρου 225 ευρώ.

2) Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, δηλαδή αύξηση του εύρους κάθε φορολογικού κλιμακίου κατά το ποσοστό αύξησης του τιμαρίθμου κατά τα τελευταία 5 έτη. Το σενάριο αυτό προβλέπει, πιο συγκεκριμένα, ότι κάθε φορολογικό κλιμάκιο της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και αυτοαπασχολουμένους θα αυξηθεί κατά ποσοστό 20% περίπου όσο εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί σωρευτικά ο ετήσιος τιμάριθμος από το 2020 έως το 2025. Στόχος αυτού του σεναρίου είναι οι αυξήσεις στα εισοδήματα των φορολογουμένων να μην περικόπτονται από τις πολλαπλάσιες αυξήσεις στις φορολογικές τους επιβαρύνσεις που προκαλεί η άνοδος των εισοδημάτων αυτών σε υψηλότερα φορολογικά κλιμάκια όπου οι συντελεστές φόρου είναι σημαντικά υψηλότεροι.

Από την εφαρμογή του σεναρίου αυτού αναμένεται να προκύψουν μειώσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις έως 490 ευρώ για ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις για εισοδήματα μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ. Εφόσον η τιμαριθμοποίηση γίνει σε όλα τα φορολογικά κλιμάκια, θα προκύψουν μειώσεις φόρων έως 680 ευρώ για εισοδήματα πάνω από 20.000 και μέχρι 30.000 ευρώ και μέχρι 1.160 ευρώ για εισοδήματα πάνω από 30.000 έως 40.000 ευρώ και μέχρι 1.800 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 48.000 ευρώ.

Οριστικοποίηση

Οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και αυτοαπασχολουμένους αναμένεται να οριστικοποιηθούν το καλοκαίρι και να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2026 και τα επόμενα έτη, επηρεάζοντας κατ’ αρχάς με μειώσεις τις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος από τα ποσά των μισθών και των συντάξεων που θα καταβάλλονται από τον Ιανουάριο σε εκατομμύρια μισθωτούς εργαζομένους και συνταξιούχους και προκαλώντας αυξήσεις στο ύψος των καθαρών ποσών των μισθών και των συντάξεών τους.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»