Ενώ αναμένεται να «τρέξει» μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, με προϋπολογισμό που θα ξεπεράσει το 1 δις σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, μαίνεται η αντιπαράθεση για το αν θα έχουμε ένα νέο φιάσκο όπως αυτό που προηγήθηκε με τον αποκλεισμό 3.160 αιτήσεων από όλη την Κρήτη.
Με παρέμβαση της η ΑΜΑΚ θέτει μια σειρά από ζητήματα προς το αρμόδιο Υπουργείο, όπως και ο βουλευτής Ν. Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος έθεσε το επίμαχο θέμα στη Βουλή και όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση του, δεν έλαβε συγκεκριμένη απάντηση, αλλά αόριστες υποσχέσεις για νέο Πρόγραμμα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα.
Ειδικότερα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΑΜΑΚ, «κατά το προηγούμενο διάστημα είχαμε εκφράσει επανειλημμένα τις αντιρρήσεις, τις ενστάσεις και τις προτάσεις μας για την απαράδεκτη και εξευτελιστική διαδικασία του προγράμματος που έχει ως εμπλεκόμενους εμάς τους μηχανικούς, αλλά και τους ιδιοκτήτες.
Με το νέο έτος, και μετά από ένα μικρό «πάγωμα» της «διαδικασίας», το Υπουργείο προχώρησε σε κάποιες τεχνικές παρεμβάσεις των παραμέτρων του συστήματος (ελάχιστος χρόνος 5’ για την ολοκλήρωση της αίτησης).
Παρόλα αυτά, κατά τη διαδικασία υποβολής για τις επόμενες τέσσερις Περιφέρειες (Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας) το «αναβαθμισμένο» σύστημα όχι απλώς κολλούσε, αλλά κατέρρεε για αρκετή ώρα πριν επανέλθει. Επίσης, δεν διασφαλίστηκε η μη χρήση λογισμικού. Έγινε φανερό, για ακόμα μια φορά, το βασικό δομικό λάθος του προγράμματος: Η χρονική προτεραιότητα, ή αλλιώς όποιος πρόλαβε, πρόλαβε με έντονη δόση τύχης…».
Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΜΑΚ θέτει ξανά στο τραπέζι τις προτάσεις της τονίζοντας ότι θα πρέπει να «ελεγχθούν οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν με χρήση λογισμικού, μέσω των στοιχείων του ηλεκτρονικού συστήματος (χρόνος καταχώρησης της αίτησης) και όσες βρεθούν να έχουν κάνει χρήση λογισμικού να ακυρωθούν.
Με τα κονδύλια που θα απαγκιστρωθούν, να γίνουν δεκτές όλες οι (εκκρεμείς) αιτήσεις που έφτασαν στο βήμα 3 και δεν εγκρίθηκαν, επειδή είχαν εξαντληθεί οι πόροι (στις περιφέρειες που έχει κλείσει το πρόγραμμα). Εναλλακτικά θα μπορούσε να δοθεί προτεραιότητα σε αυτές κατά τον επόμενο κύκλο, δεδομένου ότι υπάρχουν πλήρεις φάκελοι.
Όσον αφορά τη συνέχιση του προγράμματος, και, αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση για όλες τις περιοχές, επισημαίνουμε ξανά ότι πρέπει προφανώς να αλλάξει ο τρόπος υποβολής αιτήσεων, διότι εξευτελίζει και απαξιώνει την εργασία των μηχανικών, αλλά και το ίδιο το πρόγραμμα. Η μοριοδότηση των αιτήσεων εκτιμούμε ότι αποτελεί το βέλτιστο κριτήριο εισαγωγής στο πρόγραμμα.
Όμως υπάρχει και συνέχεια ……για τις επικείμενες αιτήσεις για πολυκατοικίες τύπου Ά ή Β΄ :Εκδόθηκαν οι οδηγίες υποβολής 8-6 ημέρες πριν την έναρξη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα αδιευκρίνιστα σημεία, και είναι άγνωστο το αν θα λυθούν έως την ερχόμενη Τετάρτη. Τα προβλήματα πάμπολλα, από την έκδοση ΑΦΜ, που για περιφερειακές εφορίες ήταν άλυτος γρίφος, ως την απόφαση για την αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή πολυκατοικίας. Ο μηχανικός ενδιάμεσα προσπαθεί να μαντέψει, ως άλλη Πυθία, και να δώσει τη βέλτιστη λύση.
Σηκώνει όλο το βάρος των αποφάσεων, ακόμα και για το αν είναι ή όχι επιλέξιμη μια πολυκατοικία, έχοντας δουλέψει για την ένταξη της στο πρόγραμμα, ενώ με τις τελευταίες διευκρινήσεις πιθανόν να αποκλείεται. Αποτέλεσμα, να βρίσκεται υπόλογος απέναντι στους ιδιοκτήτες και να δέχεται όλη την απογοήτευση τους. Για πόσο ακόμα θα είναι οι μηχανικοί το «μαξιλαράκι», για τον θυμό των πολιτών προς τους υπεύθυνους; Αναμένουμε άμεσα τις απαντήσεις του Υπουργείου. ..»
«Απαιτείται νέο Πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”»
Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κ.Ο. ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρθηκε στις ανεπάρκειες του τρέχοντος Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και ζήτησε ένα νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που θα λαμβάνει υπόψη του περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια. Όπως τονίζει «δεν υπήρξαν περιβαλλοντικά κριτήρια.
Δεν ελήφθη υπόψιν ο βαθμός που ένα κτήριο έχει ανάγκη την ενεργειακή αναβάθμιση, δηλαδή το πόσο ενεργοβόρο είναι. Δεν υπήρξαν κοινωνικά κριτήρια.
Οι ασθενέστεροι έχουν περισσότερο ανάγκη την ένταξη στο πρόγραμμα, προκειμένου να υπάρξει και εξοικονόμηση ενέργειας και η στήριξή τους. Τρίτον, δεν υπήρξαν οικονομικά κριτήρια που να δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην πατρίδα μας, με υλικά και προϊόντα φιλικά στο περιβάλλον που παράγονται εδώ και δένουν με το ελληνικό περιβάλλον. Τέταρτον, υπήρξε αδιαφάνεια στη διαδικασία.
Μοναδικό κριτήριο ήταν η ταχύτητα εισαγωγής στοιχείων αίτησης, με αποτέλεσμα, παραδείγματος χάρη για την Κρήτη, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων να μείνει ανοικτή μόνο δεκατέσσερα λεπτά. Υποβλήθηκαν 4.468 αιτήσεις εκ των οποίων εγκρίθηκαν μόνο 1.308, αφού τα 28,2 εκ. ευρώ αποδείχθηκαν ανεπαρκή.
Υπάρχουν καταγγελίες μηχανικών, ενεργειακών επιθεωρητών, αλλά και τεχνικών επιμελητηρίων για την υπόνοια ύπαρξης παράνομου λογισμικού, το οποίο είχε δημιουργηθεί, προκειμένου να εισάγει στη διαδικασία μαζεμένες αιτήσεις και ρώτησε τον υπουργό αν προτίθεται να προχωρήσει σε ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» με βάση κριτήρια κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά, πάντα με εγγυήσεις διαφάνειας και με αυξημένο προϋπολογισμό ανά Περιφέρεια π.χ. για την Περιφέρεια Κρήτης, ή συνολικά για τη χώρα και πόσο».