Στην «αναδρομική» διαγραφή του 50% των φθηνών δανείων που έλαβαν πάνω από 145.000 επιχειρήσεις στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής,προσανατολίζονται οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών. Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι θα επιστραφεί στο κράτος το 50% του δανείου ενώ το άλλο 50% θα θεωρηθεί επιδότηση και θα δοθεί ως δώρο όπως έγινε άλλωστε με τον τέταρτο και πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Ο δρόμος για το «κούρεμα» του 50% των φθηνών κρατικών δανείων των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας άνοιξε μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα για μετατροπή επιστρεπτέων ενισχύσεων σε επιδοτήσεις. Αν και οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να ανακοινωθούν τον Μάρτιο αρμόδιες πηγές τοποθετούν τον πήχη στο 50%.
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής Θεόδωρος Σκυλακάκης έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενοι οι εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ να κληθούν τελικά να επιστρέψουν λιγότερα σε σχέση με όσα υπολόγιζαν, από το 2022 και μετά.
Όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν «η Επιτροπή θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να μετατρέπουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 επιστρεπτέα μέσα (π.χ. εγγυήσεις, δάνεια, επιστρεπτέες προκαταβολές) που χορηγούνται βάσει του προσωρινού πλαισίου σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως άμεσες επιχορηγήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι του προσωρινού πλαισίου.
Καταρχήν, αυτού του είδους η μετατροπή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα νέα ανώτατα όρια για περιορισμένα ποσά ενίσχυσης (225 000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, 270 000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και 1,8 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς). Στόχος είναι να δοθούν κίνητρα στα κράτη μέλη να επιλέγουν, κατά πρώτο λόγο, τα επιστρεπτέα μέσα ως μορφή ενίσχυσης».
Ανοίγει ξανά ο πέμπτος κύκλος
Την πλατφόρμα “mybusinessSupport” ανοίγει ξανά σήμερα η ΑΑΔΕ προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις στον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής περίπου 10.000 νέες επιχειρήσεις, καθώς και όσοι έμειναν εκτός γιατί ενώ είχαν δηλώσει τα έσοδά τους δεν πάτησαν το «κουμπί» για να υποβάλουν την αίτηση. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 8 Φεβρουάριου για να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν ενισχύσεις από 1.000 έως 4.000 ευρώ.