Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση σημειώνουν οι μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν πτώση σήμερα στην έναρξη των συναλλαγών καθώς η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων διεθνώς προκάλεσε ανησυχίες ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,3% στις 10:08 ώρα Ελλάδας, με σχεδόν όλες τις αγορές και τους κλάδους στην περιοχή να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Ο κλάδος των εταιριών πετρελαίου και αερίου ήταν ο μοναδικός που είχε ανοδική πορεία, με κέρδη 0,8%, ακολουθώντας την πορεία των τιμών του πετρελαίου.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,5639%, ενώ η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ανήλθε σε υψηλό μηνός και διαμορφώθηκε πριν από λίγο στο 2,627% καθώς οι παράγοντες της αγοράς αφομοίωναν την απρόσμενη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, που ανακοινώθηκε χθες. Η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί πλέον στα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τη Γερμανία που ανακοινώνονται αργότερα σήμερα.

Η μετοχή της International Distributions Services, της μητρικής εταιρίας των βρετανικών ταχυδρομείων Royal Mail, κατέγραψε άλμα 3,1% καθώς συμφώνησε σε επίσημη εξαγορά 3,57 δισεκ. λιρών από τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Ντάνιελ Κρετίνσκι.

Πτώση και στην Αθήνα

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω ήπιας υποχώρησης των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 1.469,87 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,12%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 7,37 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,11%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,17%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (+1,52%), της Ελλάκτωρ (+1,18%) και της Jumbo (+0,60%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Moor Oil (-1,35%), της Τιτάν (-1,13%), της ΕΥΔΑΠ (-0,67%) και του ΟΤΕ (-0,57%).

Ανοδικά κινούνται 13 μετοχές, 22 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Interlife +2,25% και ΣΙΔΜΑ +2,11%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ιντερτέκ -3,88% και Αφοί Κορδέλλου -2,34%.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ