Έναν νέο οδικό χάρτη για την εστίαση επιχειρούν να φτιάξουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων καφέ, διασκέδασης και εστίασης.
Οι περισσότεροι σύλλογοι μάλιστα και ενώσεις, μεταξύ των οποίων και ο Σύνδεσμος Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου, έχουν καταλήξει σε μια σειρά προτάσεων που παρουσιάζουν λύσεις για όλα τα προβλήματα του κλάδου. Οι προτάσεις αυτές παρουσιάστηκαν τόσο κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο στους συναρμόδιους υπουργούς, όσο όμως και σε κάθε υπουργείο ξεχωριστά με τη μορφή επιστολής και την ελπίδα πως θα μπορέσουν να δρομολογηθούν οι σχετικές λύσεις για τον κλάδο.
Μεταξύ άλλων οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προτείνουν την επιδότηση της συνολικής κατανάλωσης έως 2000 κιλοβατόρες ανά μήνα, σε μια προσπάθεια συγκράτησης του ενεργειακού κόστους, κατάργηση του πλαφόν στις εργοδοτικές εισφορές και δικαιότερο σύστημα αναφορικά με την ασφάλιση των εργαζόμενων, άμεσο επιμερισμό των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στις μηνιαίες μισθοδοσίες, καθιέρωση ψηφιακού εργόσημου και εργασία χωρίς προκαθορισμένο ωράριο για τους υπαλλήλους που έχουν ευθύνη σε τομείς της επιχείρησης.
Στις προτάσεις του κλάδου γίνεται λόγος για υπογραφή νέες συλλογικής σύμβασης εργασίας και για διευθέτηση του ζητήματος επιπλέον φόρου υπέρ τρίτων για τις κατασκηνώσεις.
Ο κλάδος ζητά επίσης την ψηφιακή κάρτα εργαζόμενου και ψηφιακό ωράριο, την καθιέρωση μονοψήφιου φόρου προστιθέμενης αξίας για την εστίαση, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην καφέ, μείωση του ειδικού φόρου στα ποτά και ολιστικό σχέδιο ρύθμισης χρεών με μόνιμη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.
Σε σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα οι επαγγελματίες του κλάδου θεωρούν ότι λύση αποτελεί η «δημιουργία ενός φορέα είσπραξης που θα μοιράζει στους δικαιούχους ότι τους αναλογεί.
Αυτό θα δημιουργήσει δικαιοσύνη, νομιμότητα, έσοδα στους δημιουργούς, αναλογικό κόστος για τους χρήστες με βάση την άδεια τους και την πραγματική χρήση της μουσικής» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις κανονιστικές που εκδίδει ο κάθε δήμος, ο κλάδος ζητά να υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο σε ολόκληρη τη χώρα, που θα περιλαμβάνει σαφείς τεχνικές προδιαγραφές, ομοιομορφία και σεβασμό στα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας.
Την ίδια ώρα, ο κλάδος ζητά την ένταξη του σε προγράμματα ΕΣΠΑ, καθώς και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Οι σύλλογοι και οι σύνδεσμοι όλης της χώρας ετοιμάσαμε έναν πλήρη οδικό χάρτη για την επιβίωση μας μέσα στο 2023, αλλά και για την αντιμετώπιση ουσιωδών προβλημάτων» αναφέρει με δηλώσεις της στην «Π» η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη Χαλβατζή για να προσθέσει:
«Τα προβλήματα είναι πολλά και ποικίλα.
Εμείς τα έχουμε κωδικοποιήσει και για κάθε πρόβλημα έχουμε καταθέσει μια εμπεριστατωμένη πρόταση που θα απηχεί τις ανάγκες ολόκληρης της χώρας.
Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία θα ενσκήψουν στα προβλήματα μας και θα προχωρήσουν στην εξεύρεση λύσεων».