ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε να μειώσει στο μηδέν το περιθώριο αύξησης επιτοκίου για τα δάνεια της Ελλάδας για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 17 Ιουνίου 2022, ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για τη χώρα το 2018. Η αξία αυτής της έβδομης διαδοχικής μείωσης ανέρχεται σε 103,3 εκατ. ευρώ και θα επιστραφεί στην Ελλάδα από το EFSF.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, στις 15 Ιουλίου 2022, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενεργώντας ως αντιπρόσωπος των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και μετά την έγκρισή τους, προέβη σε μεταφορά 644,42 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στα έσοδα που αποκτήθηκαν από τις συμμετοχές όσον αφορά το Πρόγραμμα για τις Αγορές Τίτλων (SMP) και τη Συμφωνία για τα Καθαρά Χρηματοοικονομικά Στοιχεία (ANFA).

“Η Ελλάδα σημείωσε συνεχή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων υπό τις δύσκολες συνθήκες της πανδημικής κρίσης και των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση πραγματοποίησε μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, το δικαστικό σύστημα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εξέδωσαν θετική αξιολόγηση σχετικά με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αυτό άνοιξε το δρόμο για αυτή τη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με τις εν λόγω δεσμεύσεις”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM και διευθύνων σύμβουλος του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.