Έως πολύ αυξημένο χαρακτηρίζει το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ) επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που έχουν αποτυπωθει και σε άλλες σχετικές έρευνες, μετά από τιμοληψία που διενήργησε τόσο από μεγάλες αλυσίδες super-markets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων, αλλά και από τη Βαρβάκειο αγορά.
Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ εκτιμά ότι το κόστος θα κυμανθεί μεταξύ 67,70 και 95,20 ευρώ. Σε σχέση με το 2021, το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού φαίνεται ότι θα είναι πολύ αυξημένο από 13,1% έως 19,2%, ένα εύρος όμως που σκιαγραφεί και την ποικιλία επιλογών που έχουν οι καταναλωτές.
Οι τιμές είναι ισχυρά διογκωμένες ακόμη και σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2021 οπότε το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ είχε εκτιμήσει το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Ενδεικτικά, οι τιμές στο αρνί αυξήθηκαν το τελευταίο τετράμηνο κατά 17,1%, στα μαρούλια κατά 17,5%, στα αναψυκτικά κατά 19,0% κλπ.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν, σημειώνει η ΕΣΕΕ, ότι η εκτίμηση του κόστους για το πασχαλινό τραπέζι του 2022 επιχειρείται εν μέσω ενός ιδιαίτερα ρευστού πλαισίου, καθώς οι μεταβολές των τιμών είναι πολύ συχνές.
«Οι καθυστερήσεις στην πλήρη αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αβεβαιότητα από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και κυρίως η εκτίναξη των διεθνών τιμών ενέργειας και τροφίμων έχουν ισχυρό επιβαρυντικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση του επιπέδου των τιμών» προσθέτει το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ διευκρινίζοντας ότι οι τιμές των προϊόντων που κατέγραψε είναι ενδεικτικές, αφού η έμφαση έχει δοθεί στη χαρτογράφηση της κατανομής των τιμών και της γενικής εικόνας της αγοράς.
Ενδεικτικά, οι τιμές στο αρνί αυξήθηκαν το τελευταίο τετράμηνο κατά 17,1%, στα μαρούλια κατά 17,5%, στα αναψυκτικά κατά 19,0% κλπ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Ινστιτούτο, η τιμή του αρνιού παρουσιάζει φέτος αύξηση 38,3% σε σχέση με το Πάσχα του 2021, ενώ το κόστος για το κατσίκι έχει ανέβει κατά 32,2%. Η τιμή του κοτόπουλου είναι φέτος ακριβότερη κατά 24,6%.
Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές σχεδόν όλων των προϊόντων που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι, με τις κυριότερες ανατιμήσεις να καταγράφουν: η μουστάρδα (+63,1%), τα καρότα (+21,4%), το λάχανο (+20,0%), οι μπύρες (+17,5%) και τα βαμμένα αυγά (+16,6%).
Ακριβότερο κατά 15 με 20%
Κατά 15 με 20% θα είναι εφέτος ακριβότερο το πασχαλινό τραπέζι όπως τόνισε ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας.
Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, τόνισε αναλυτικά ότι “με τον επίσημο πληθωρισμό περίπου στο 9%, φέτος το πασχαλινό τραπέζι ανάλογα με την σύνθεσή του είναι και 20% ακριβότερο σε σχέση με πέρσι.
Είναι μεγάλη η διαφορά και αυτό οφείλεται στον συγκερασμό των κρίσεων τις οποίες ζούμε και ειδικά στο κομμάτι του ενεργειακού κόστους που επηρεάζει οριζόντια την οικονομία”.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι από την κρίση “δεν επηρεάζονται μόνο οι λογαριασμοί του ρεύματος και οι τιμές στα καύσιμα που είναι η άμεση ανατίμηση, αλλά όλη η οικονομία. Τόσο η συνεχιζόμενη πανδημία όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία, συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών, επηρεάζουν την εικόνα της αγοράς και έχουμε ανατιμήσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου» ανέφερε.
Οι χονδρικές τιμές στα αμνοερίφια κυμαίνονται μεταξύ 9,5-10 ευρώ που σημαίνει ότι μπορεί να τα βρούμε από 10-11 ευρώ σε ορισμένες αγορές έως και πολύ υψηλότερα. Αυτό έχει να κάνει και με την ποιότητα, με την ηλικία του ζώου και άλλα στοιχεία σε σχέση με τον προμηθευτή.
Ωστόσο είναι πολύ διαφορετικό το να πληρώνει κάποιος τα προϊόντα σε αυξημένη τιμή λόγω της διεθνούς συγκυρίας και διαφορετικό να πληρώνει παραπάνω γιατί κάποιος αισχροκερδεί εις βάρος του. Ως εκ τούτου γίνονται διαρκείς έλεγχοι στην αγορά, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες» σημείωσε ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, προσθέτοντας πάντως για να προστατευτεί ο καταναλωτής δεν φτάνουν οι έλεγχοι στην αγορά και τα πρόστιμα, πρέπει και ο ίδιος να κάνει έρευνα αγοράς και να κάνει ψώνια που αντιστοιχούν στην οικονομική του δυνατότητα”.