Έδαφος για νέες μειώσεις στις χρεώσεις των «πράσινων» τιμολογίων τον Μάιο διαμορφώνει η χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με την μέση τιμή του Απριλίου να κυμαίνεται 10% χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάρτιο.
Ειδικότερα, εφτά μέρες πριν το τέλος του μήνα, το «ταμπλό» αναγράφει 95 ευρώ ανά Μεγαβατώρα όταν ο Μάρτιος είχε «κλείσει» στα 105.09€/MWh και ο Φεβρουάριος στα 154.09€/MWh. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποκλιμάκωση της αγοράς έχει ξεκινήσει ήδη από τον προηγούμενο μήνα, αντικατοπτρίζοντας την «εποχικότητα» που πλέον χαρακτηρίζει την διακύμανση των τιμών ενέργειας, όντας πλέον σε άμεση συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες.
Με δεδομένη την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα, οι όποιες μεταβολές στο μερίδιο των ΑΠΕ επιδρούν έως και καθοριστικά στην διαμόρφωση της τελικής εικόνας, γεγονός που επιβεβαιώνεται τις τρέχουσες μέρες με τις «πράσινες» κιλοβατώρες να καλύπτουν σχεδόν το ήμισυ της ζήτησης σε ημερήσια βάση.
Ως γνωστόν, η περίοδος της άνοιξης, κατ’ αναλογία με την περίοδο του φθινοπώρου, χαρακτηρίζεται από υψηλή παραγωγή ΑΠΕ και σχετικά χαμηλή ζήτηση, αφήνοντας έτσι μικρά «περιθώρια» για την συμμετοχή των συμβατικών μονάδων και δη του φυσικού αερίου που συνιστούν οριακές τεχνολογίες, δηλαδή καθορίζουν την οριακή τιμή του συστήματος.
Η εν λόγω εικόνα αναμένεται να συνεχιστεί και το αμέσως επόμενο διάστημα, χωρίς ωστόσο να απαλλάσσεται από επιμέρους ανωμαλίες και σκαμπανεβάσματα στις τιμές και τα οποία προκύπτουν είτε σε συνέχεια αλλαγής των καιρικών συνθηκών είτε σε συνέχεια μεταβολών στη ζήτηση ή με την ανάγκη κάλυψης της ζήτησης σε συνθήκες που η παραγωγή των ΑΠΕ δεν επαρκεί όπως για παράδειγμα τις βραδινές ώρες.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η αγορά ενέργειας παραμένει ευάλωτη σε απότομες μεταβολές, πράγμα που θα αποτυπώνεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στον ένα ή στον άλλο βαθμό και στις τιμές ενέργειας.
Οι χρεώσεις τον Απρίλιο
Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή των «πράσινων» τιμολογίων για τον μήνα Απρίλιο διαμορφώθηκε στα 14,7 λεπτά του ευρώ ανά Κιλοβατώρα. Τον προηγούμενο μήνα άγγιξε τα 19 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με συνέπεια η υποχώρηση να αγγίζει τα 4,3 λεπτά. Οι χρεώσεις τον Απρίλιο κυμαίνονται από 10,4 έως 17,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Συγκριτικά, τον Μάρτιο ξεκινούσαν από 15,48 και έφτασαν μέχρι τα 25 λεπτά ανά kWh, χωρίς να συνυπολογιστεί η επιδότηση που δόθηκε τον προηγούμενο μήνα (ύψους 1,5 λεπτού). Επομένως το ακριβότερο «πράσινο» τιμολόγιο τον τρέχοντα μήνα κινείται στα επίπεδα του φθηνότερου ειδικού προϊόντος για τον Μάρτιο.
Ακόμη κι αν συνυπολογιστεί για τον Μάρτιο η επιδότηση που παρείχε η πολιτεία (ύψους 1,5 λεπτού ανά kWh), η μέση «καθαρή» τιμή ήταν 17,7 λεπτά ανά kWh. Συγκρίνοντας με την μέση χρέωση Απριλίου, προκύπτει μείωση 17%.
Προ των πυλών οι επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις
Σε μια τελευταία εξέλιξη, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, σε συνέντευξή του εχθές σε τηλεοπτικό σταθμό, επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να χορηγήσει επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις που θα καλύπτουν το διάστημα Δεκέμβριος 2024 – Μάρτιος 2025. Ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα και θα είναι εντός του πλαισίου δημοσιονομικής σταθερότητας και εντός των όσων επιτάσσουν οι κανονισμοί της ΕΕ για την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις.
Επιπλέον, σημείωσε ότι από τις επιδοτήσεις θα αποκλειστούν όσοι έχουν κάνει ρευματοκλοπή και το κομμάτι που τους αντιστοιχούσε θα μοιραστεί στους υπόλοιπους. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ν. Τσάφος, πραγματοποίησε σύσκεψη πριν το Πάσχα για τις ρευματοκλοπές, ενώ το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη τη νομική και ηθική διάσταση του ζητήματος.