Έρχονται αλλαγές στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Τρόπους για να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης ψάχνει το υπουργείο Εργασίας.

Η χώρα μας παρά το γεγονός ότι προχωράει συνέχεια σε τροποποιήσεις στα επαγγελματικά ταμεία παραμένει ουραγός στην ΕΕ όσον αφορά τη δημιουργία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, με το συνολικό ενεργητικό των 29 υπαρχόντων ταμείων αυτού του πυλώνα ασφάλισης να αντιπροσωπεύει μόλις 1% του ΑΕΠ, όταν σε άλλες χώρες φτάνει στο 233% του ΑΕΠ και ο μέσος όρος στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ είναι στο 105,1%.

Πάνω από ένα χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου (ν. 5078/2023), προστέθηκε μόλις ένα ταμείο – συνολικά 29 – που είχε υποβάλει αίτηση πριν από δύο χρόνια. Αντίθετα, ένα Ταμείο που επρόκειτο να ιδρυθεί από εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, άλλαξε γνώμη και πήρε πίσω την αρχική επιθυμία.

Παρόλα αυτά σε νέες νομοθετικές βελτιώσεις για την λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης αναμένεται να προχωρήσει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, με στόχο την καλύτερη λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews οι αλλαγές ενδέχεται να ενταχθούν ακόμη και στο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα κατατεθεί τους επόμενους μήνες στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πεδίο των παρεμβάσεων, επικεντρώνεται τόσο στο ύψος των εισφορών που μπορούν να κατατίθενται σε κάποιο ΤΕΑ, υπό μορφή συνταξιοδοτικού κεφαλαίου για επένδυση και αποταμίευση, όσο και στο φορολογικό σκέλος. Το τελευταίο μάλιστα, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο «αγκάθι» στον κλάδο, που θεωρεί ότι υπήρξε άνιση μεταχείριση, ανάμεσα στα προϊόντα που προσφέρουν τα ΤΕΑ και στα Ομαδικά Ασφαλιστήρια Συνταξιοδοτικά Συμβόλαια (ΟΑΣ).

Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο είχαν ψηφιστεί στη Βουλή μικρές βελτιωτικές αλλαγές, με στόχο την καλύτερη λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε το πλαφόν των εισφορών που μπορούν να καταβάλλουν σε ετήσια βάση εργαζόμενοι και εργοδότες στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) ενώ εφεξής, συνυπολογίζονται στις απαλλαγές εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις και οι εισφορές που καταβάλλονται για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη των μελών της οικογένειας του εργαζόμενου σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης προαιρετικής ασφάλισης. Ανάλογη απαλλαγή θα ισχύει και για την αντίστοιχη κάλυψη των μελών της οικογένειας του εργαζόμενου, εφόσον υπάρχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται από τον εργαζόμενο και τον εργοδότη για λογαριασμό του εργαζόμενου, τόσο υπέρ ΤΕΑ όσο και στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν ετησίως και σωρευτικά:

α) Για τους μισθωτούς και όσους αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία, το 20% του αθροίσματος των ακαθάριστων αποδοχών τους από τη μισθωτή εργασία και των παροχών σε είδος του άρθρου 13 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

β) Για τους μη μισθωτούς, το ποσό των 20.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κάθε έτος σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή όπως διαμορφώνεται την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Για τον υπολογισμό του ανώτατου ορίου των παραπάνω περιπτώσεων δεν λαμβάνονται υπόψη ποσά, η καταβολή των οποίων επιβάλλεται με απόφαση της αρμόδιας αρχής, στο πλαίσιο των εποπτικών της αρμοδιοτήτων, ή διατίθενται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών.

2) Στις εξαιρέσεις από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, περιλαμβάνονται πλέον και οι εισφορές που καταβάλλονται από τον εργαζόμενο ή τον εργοδότη για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη των μελών της οικογένειας του εργαζόμενου σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης προαιρετικής ασφάλισης, καθώς και τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη των μελών της οικογένειας του εργαζόμενου στο πλαίσιο ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Φορολογικό πέναλτι

Οι συντελεστές φορολόγησης ορίζονται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης για τις συνταξιοδοτικές παροχές που καταβάλλονται από τα ΤΕΑ (έως 20% για καταβολή εφάπαξ και έως 10% για καταβολή σύνταξης στο ανώτατο πεδίο). Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια προσαύξηση 50% για περιπτώσεις πρόωρης ρευστοποίησης του ατομικού λογαριασμού του δικαιούχου.

Ειδικά για όσους ασφαλιστούν σε ΤΕΑ και είναι άνω των 55 ετών, οι συντελεστές προσαυξάνονται κατά 5% για κάθε έτος που υπολείπεται των πέντε ετών ασφάλισης. Εκεί ακριβώς, στο πέναλτι του 5%, αναμένεται να γίνει αλλαγή, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση.

Συντελεστές φορολόγησης

Οι βασικοί συντελεστές φορολόγησης είναι οι εξής:

  • Για παροχές που αντιστοιχούν σε έως 5 έτη ασφάλισης, ισχύει φορολόγηση 10% για καταβολή σύνταξης και 20% για καταβολή εφάπαξ.
  • Για παροχές με 5-10 έτη ασφάλισης, ισχύει συντελεστής φορολόγησης 7,5% για καταβολή σύνταξης και 15% για καταβολή εφάπαξ.
  • Για παροχές με 10 – 20 έτη ασφάλισης, ο συντελεστής φορολόγησης υποχωρεί στο 5% για σύνταξη και στο 10% για εφάπαξ.
  • Για παροχές με περισσότερα από 20 έτη ασφάλισης, εφαρμόζεται ο χαμηλότερος συντελεστής 2,5% για σύνταξη και 5% για εφάπαξ.

Πηγή: dnews.gr