Σοβαρές αλλαγές σχεδιάζει στη δομή του υπουργείου Ανάπτυξης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Θα αφορούν κυρίως τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την εποπτεία της αγοράς.
Το νέο πλαίσιο των αλλαγών θα παρουσιάσει ο υπουργός Ανάπτυξης στο υπουργικό συμβούλιο, στα τέλη του Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, ο νέος οργανισμός που θα δημιουργηθεί θα ονομάζεται Αρχή Εποπτείας της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή.
Και πρόκειται να ενσωματώσει τον – αδύναμο μηχανισμός – του Συνηγόρου του Καταναλωτή και την ΔΙΜΕΑ. Παράλληλα θα ενισχύσει με ελεγκτική αρμοδιότητα και κυρωτικές δυνατότητες τον Συνήγορο του Καταναλωτή, που μέχρι τώρα δέχεται απλώς καταγγελίες κι έχει έναν μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του καταγγέλλοντα και του καταγγελόμενου.
Στη νέα αρχή είναι πιθανόν να τοποθετηθεί ως επικεφαλής η κυρία Αννα Στρατινάκη – πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και νυν επικεφαλής του Συνηγόρου του Καταναλωτή
Στο μικροσκόπιο η αγορά
Στη νέα αρχή είναι πιθανόν να τοποθετηθεί ως επικεφαλής η κυρία Αννα Στρατινάκη – πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και νυν επικεφαλής του Συνηγόρου του Καταναλωτή. Από την άλλη πλευρά η ΔΙΜΕΑ αναδείχθηκε, κυρίως, ως έχοντα ιδιαίτερο ρόλο, στη διάρκεια των τριών τελευταίων χρόνων, με την υιοθέτηση από την κυβέρνηση του πακέτου των παρεμβάσεων στην αγορά – για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που είχε προκληθεί από τον ρωσο – ουκρανικό πόλεμο.
Μάλιστα σ΄ αυτή την περίοδο ο μηχανισμός της ΔΙΜΕΑ ενισχύθηκε με περίπου επιπλέον 30 εργαζομένους. Κι έχει αποκτήσει σοβαρή ελεγκτική εμπειρία – έστω κι αν οι τιμωρηθείσες εταιρείες αμφισβητούν δικονομικά τα πρόστιμα που τους έχουν υποβληθεί. Δεδομένου ότι ο Συνήγορος του Καταναλωτή δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες καταγγελίες καταναλωτών σε ένα ευρύ φάσμα της αγοράς, στόχος του υπουργού Ανάπτυξης είναι να ερευνώνται – στο μέτρο του δυνατού φυσικά – κι αν δεν υπάρχει δυνατότητα– τότε να υπάρχει κυρωτική διαδικασία. Δηλαδή πρόστιμα!
Προς τούτο μάλιστα είναι πιθανόν η νέα – ενιαία – Αρχή να ενισχυθεί και με «συμβιβασμο» μεταξύ καταγγέλλοντα και καταγγελόμενου άλλους υπαλλήλους. Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν σκοπεύει επ΄ ουδενί να εγκαταλείψει το ελεγκτικό της ρόλο στην αγορά, μετά από την κατάργηση, στο τέλος του Ιουνίου, του «πλαφόν» στο μικτό περιθώριο κέρδους και στο τελος του προσεχούς Οκτωβρίου των υπολοίπων ρυθμίσεων, που «προσωρινά» έχει θεσπίσει η κυβέρνηση!
Το νέο πλαίσιο, το οποίο ήδη σχεδιάζεται από τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Και φυσικά να συζητηθεί από τους διάφορους φορείς της αγοράς. Στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων αυτές οι αλλαγές – καθώς και άλλες, μικρότερης σημασίας – θα τεθούν σε συζήτηση.