Έρχεται φόρος 15% στα cryptos και υποχρεωτική δήλωση στην Εφορία

Στην αναγνώριση των κρυπτονομισμάτων από την εφορία, την υποχρεωτική δήλωσή τους στο φορολογικό έντυπο Ε1, καθώς και τη φορολόγησή τους με 15% προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση στην οποία καταλήγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η φορολογική αντιμετώπιση των cryptos κινείται στο πλαίσιο του πορίσματος της Ειδικής Επιτροπής που είχε συγκροτηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Στην εν λόγω επιτροπή τοποθετήθηκαν 14 υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΘΟ, της ΑΑΔΕ, του ΣΔΟΕ, της Τράπεζας της Ελλάδος, των τραπεζών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και καθηγητές πανεπιστημίου.

Οι οδηγίες ήταν να υποβάλουν προτάσεις «για τον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης, ελέγχου και κανονιστικής λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets)».

Τι αλλάζει

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δρομολογεί τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

-Αναγνώριση από την εφορία των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets), τα οποία σήμερα είναι σαν να μην υπάρχουν.

-Ονομαστικοποίηση των επενδύσεων σε crypto.

-Υποχρεωτική δήλωσή τους στο έντυπο Ε1.

-Υπαγωγή στο πόθεν έσχες των ποσών που επενδύονται σε κρυπτονομίσματα και γενικά σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

-Εξαίρεση από τον ΦΠΑ των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα (η εφορία έχει επιβάλει ΦΠΑ σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος).

-Αναγνώριση των κερδών από τις συναλλαγές για την κάλυψη τεκμηρίων. (Σήμερα η εφορία δεν τα δέχεται και ούτε τα φορολογεί).

-Ανταλλαγή πληροφοριών για τις επενδύσεις σε cryptos, μεταξύ των χωρών, με τις οποίες υφίσταται ήδη φορολογική συνεργασία.

-Η Ελλάδα θα προσχωρήσει στο Πλαίσιο Αναφοράς για τα Κρυπτοστοιχεία (Crypto-Asset Reporting Framework – CARF) του ΟΟΣΑ, το οποίο επεκτείνει την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών και στον τομέα των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων για φορολογικούς σκοπούς που ήδη γίνεται για τις τραπεζικές καταθέσεις, και επεκτείνεται.

-Φορολόγηση της υπεραξίας που αποκομίζει το φυσικό πρόσωπο, από την επένδυση σε κρυπτονομίσματα. Ο συντελεστής θα ανέρχεται στο 15% στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει διαφορετικός συντελεστής για τη φορολόγηση των υπεραξιών που αποκομίζουν τα νομικά πρόσωπα, από τις επενδύσεις τους σε κρυπτονομίσματα, ο οποίος θα είναι υψηλότερος από το 15% που θα ισχύσει για τα φυσικά πρόσωπα.
Παράλληλα, στόχος της νομοθετικής ρύθμισης, θα είναι και η καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων μέσω των κρυπτονομισμάτων, με την ανάπτυξη του πλαισίου ελέγχου των κρυπτονομισμάτων, και της καταπολέμησης της χρήσης τους για παράνομες δραστηριότητες.

Παντελώς αόρατα για την Εφορία

Τα κρυπτονομίσματα σήμερα, για την Εφορία είναι σα μην υφίστανται και έχουν οδηγήσει απίστευτες υποθέσεις στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και συγκεκριμένα:

-Σε ζευγάρι φορολογουμένων επιβλήθηκε φόρος/πρόστιμο, πάνω από 96.000 ευρώ, επειδή η Εφορία δεν αναγνώρισε κέρδη από κρυπτονομίσματα ύψους 182.500.000 ευρώ που επικαλέστηκαν, προκειμένου να δικαιολογήσουν την απόκτηση ακινήτου.

-Φορολογούμενος δήλωσε εισόδημα 1,7 εκατ. από πώληση Bitcoin, αλλά η εφορία δεν δέχτηκε τη δήλωσή του, αρνήθηκε να τον φορολογήσει και έτσι δεν μπόρεσε να τα νομιμοποιήσει.

-Η ΑΑΔΕ επέβαλε ΦΠΑ 24% (ποσό 12.654,88 ευρώ) σε ανταλλακτήριο νομισμάτων, για συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα ύψους 52.728,56 ευρώ.

-Ποσό 12.000 ευρώ που βρέθηκε σε λογαριασμό φορολογούμενης και απέδειξε ότι προέρχεται από κρυπτονομίσματα, η εφορία δεν το θεώρησε προσαύξηση περιουσίας και δεν επέβαλε φόρο.