επιστρεπτέα προκαταβολή

Με αλλαγές θα γίνει η αποπληρωμή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που αφορά 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. 

Τις επόμενες ημέρες, οι λογαριασμοί με τις οφειλές που πρέπει να επιστραφούν θα αναρτηθούν στο Taxis και όσοι επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση έως και τέλος Δεκεμβρίου, θα τύχουν έκπτωσης 15%, ενώ αυξάνονται οι δόσεις για την αποπληρωμή του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες είναι πλέον άτοκες.  

Η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για τους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής, της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού και της επιδότησης παγίων δαπανών, παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου. 

Τι ισχύει 

Ειδικότερα με την έκδοση σχετικών αποφάσεων (ΦΕΚ Β΄ 5303, 5305, 5306, 5307, 5308) μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων κάθε επιχείρησης. 

Συγκεκριμένα, εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, παρέχεται η δυνατότητα επιστροφής των κάτωθι ποσοστών της ενίσχυσης: 

α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019: 

25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 70%, σε σχέση με το 2019, και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή 

33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και έως 70%, σε σχέση με το 2019, και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή  50% της ενίσχυσης, για τις λοιπές επιχειρήσεις. 

β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019: 

25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 30%, σε σχέση με τα έσοδα του 2019, και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή 33,3% της ενίσχυσης, για τις λοιπές επιχειρήσεις. 

Υπενθυμίζεται, προς διευκόλυνση της διαδικασίας υποβολής των δικαιολογητικών, ότι υποχρέωση υποβολής δικαιολογητικών έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, ενώ τα δικαιολογητικά υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “myBusinessSupport“ της ΑΑΔΕ. 

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι το απαιτούμενο ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας προβλέπεται να αναζητείται αυτεπαγγέλτως στις περιπτώσεις των Πρωτοδικείων που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα, δηλαδή των Πρωτοδικείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και Χαλκίδας.

Για τις λοιπές περιοχές το πιστοποιητικό εκδίδεται από το οικείο Πρωτοδικείο και υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ, ενώ η σχετική αίτηση για την έκδοσή του δύναται να υποβάλλεται και μέσω του gov.gr.