Περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια η Lancom, που τοποθετείται στην ελληνική αγορά κέντρων δεδομένων ως η μοναδική ελληνικών συμφερόντων εταιρεία με αντικείμενο τη δημιουργία υποδομών τεχνολογίας και ψηφιακού νέφους (cloud).
Η πλέον πρόσφατη επένδυση που δρομολογεί η εταιρεία περιλαμβάνει το Balkan Gate στην Κρήτη, που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024, βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο υλοποίησης και επιδιώκει να αποτελέσει πυλώνα της νότιας τηλεπικοινωνιακής πύλης των Βαλκανίων.
«Στόχος είναι η Ελλάδα να καταστεί τηλεπικοινωνιακή πύλη των Βαλκανίων και οι χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Μεσογείου να διασυνδέονται με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Σήμερα αυτό γίνεται μέσω Ιταλίας και Μασσαλίας», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της Lancom Γιώργος Νώλης.
Πρόσφατα η Lancom ξεκίνησε τη λειτουργία του Balkan Gate στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στη Βόρεια Ελλάδα και στόχος είναι να καταστεί το μελλοντικό hub των τηλεπικοινωνιών της Βαλκανικής (σήμερα κόμβο αποτελεί η Σόφια). Επίσης, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ανήκει ένα ακόμη κέντρο δεδομένων στο Μαρούσι.
Αυτό και τα άλλα δύο σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη θα διασυνδεθούν με στόχο να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη τηλεπικοινωνιακή διαδρομή κατά μήκος της χώρας. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται η έγκαιρη και γρήγορη μεταφορά δεδομένων από τα Βαλκάνια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εταιρεία διαθέτει δίκτυο ιδιόκτητης οπτικής ίνας 60 και 330 χιλιομέτρων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
H Lancom, που έχει κύκλο εργασιών της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε συζητήσεις με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν παρουσία στη χώρα. Εκτός από τους πελάτες του ιδιωτικού τομέα, η εταιρεία απευθύνεται και στο Δημόσιο, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υλοποίησης εξαγορών.
Εκτός από το Balkan Gate στην Κρήτη, η εταιρεία αξιολογεί την υλοποίηση νέων επενδυτικών κινήσεων, οι οποίες χρηματοδοτούνται ως επί το πλείστον με ίδια κεφάλαια. Εκτός Ελλάδας δραστηριοποιείται και στη Σόφια μέσω σημείων παρουσίας (PoP – εξασφαλίζουν τη σύνδεση με το Διαδίκτυο).