βενζινάδικο

Τροπολογία για την επιβολή πλαφόν στα κέρδη που προκύπτουν από την  τιμή των καυσίμων καθώς και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, λόγω των αναταράξεων που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέθεσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνης Γεωργιάδης.

Η διάταξη προβλέπει ότι «Για το χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση του παρόντος εως και την 30ή 6.2022 απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανα μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1.9.2021».

Για τυχόν παραβάσεις προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 ευρώ ως 1 εκατ. ευρώ ενώ σε περίπτωση που το ελεγχόμενο πρόσωπο δεν συνεργαστεί, παραποιήσει ή αποκρύψει στοιχεία απ’ τις ελεγκτικές Αρχές προβλέπεται πρόστιμο στο πρόσωπό του έως 50.000 ευρώ.

Ο κ. Γεωργιάδης παρουσιάζοντας την τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής είπε «έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει μηχανισμό πλαφόν οροφής, κόφτη του περιθωρίου κέρδους, που μπορούν να έχουν οι επιχειρήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες κρίσιμες για τους πολίτες σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία! Δεν υπόσχομαι ότι δεν θα αυξάνονται οι τιμές, θα αυξάνονται αναπόφευκτα λόγω της αύξησης των πρώτων υλών» και πρόσθεσε ότι με την ρύθμιση «θέλουμε να εμποδίσουμε όσους προσπαθήσουν στην αναμπουμπούλα του πολέμου να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους για να κάνουν μια αρπαχτή».

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΒΕΝΖΙΝΗ
«Εισάγονται ρυθμίσεις με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας απαραίτητης για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της γεωπολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας και πάντως όχι πέραν της 30.6.2022

Ορίζονται οι αρμόδιες αρχές για τη λήψη καταγγελιών και διαπίστωση των οικείων παραβάσεων, τη διενέργεια ελέγχου και την επιβολή κυρώσεων

Παρέχεται η νομοθετική εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με υπουργική απόφαση της διαδικασίας του ελέγχου και της επιβολής των αναφερόιμενων κυρώσεων της κλιμάκωσης των προστίμων καθώς και ανώτατης τιμή πώλησης στους καταναλωτές για τα προαναφερόμενα αγαθά και υπηρεσίες».