Η διεξαγωγή γάμων και βαπτίσεων στην πανδημία
Παρέμβαση της Περιφέρειας για το θέμα των γάμων και βαπτίσεων στην Κρήτη

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα διεξαγωγής γάμων και βαπτίσεων στην Κρήτη, αφού πλέον γίνεται κατανοητό πως, εκτός όλων των άλλων, οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης επηρεάζουν σημαντικά ένα μεγάλο και νευραλγικό κομμάτι της επιχειρηματικότητας.

Η «Π» από την πρώτη στιγμή έχει αναδείξει το ζήτημα, προβάλλοντας όλες τις διαστάσεις του και επισημαίνοντας τις ιδιαιτερότητες αλλά και τα διαφορετικά δεδομένα τα οποία αφορούν στο νησί. Μετά από τις πολλαπλές παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί, αλλά και την ενημέρωση που είχε ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, έγινε σαφές πως θα έπρεπε να υπάρξει μια νέα προσέγγιση στο ζήτημα, ούτως ώστε να μπορέσει να επανεκκινήσει έστω και μερικώς μια «βαριά βιομηχανία» για το νησί.

Πέρα από τις προθέσεις όμως, δεν υπήρξε κάποια απάντηση, οπότε το ζήτημα παρέμεινε στον «αέρα», χωρίς κάποια πρόσθετη επεξήγηση. Η σπουδαιότητα της κατάστασης όμως και οι πιέσεις που πλέον ασκούνται προς κάθε κατεύθυνση οδήγησαν την Περιφέρεια Κρήτης να πάρει θέση για το θέμα και να ζητήσει άμεσες παρεμβάσεις.

ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας-Εμπορίου-Καινοτομίας-Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης.

Ειδικότερα, ο καθ’ ύλην αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Παπαδεράκης κοινοποίησε επιστολή προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Πολιτικής Προστασίας, με την οποία και ζητά να στηριχθούν οι επιχειρήσεις οργάνωσης εκδηλώσεων γάμων και βαπτίσεων στην Κρήτη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, επισημαίνει στους συναρμόδιους υπουργούς την ανάγκη να ενταχθούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της οργάνωσης εκδηλώσεων γάμων και βαπτίσεων στα προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης μέσω ΕΣΠΑ που πρόκειται να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση, όπως αυτά έχουν προαναγγελθεί.

Ο κ. Παπαδεράκης ζητά επιπρόσθετα να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας.

«Απευθύνομαι σ’ εσάς με αφορμή το υπόμνημα που κατετέθη στην Περιφέρεια Κρήτης και τη δια ζώσης συνάντησή μου με  εκπροσώπους του Παγκρητίου Συλλόγου Επιχειρηματιών Γάμου Βάπτισης» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Παπαδεράκης κι επεξηγεί:

«Σύμφωνα με αυτό, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της οργάνωσης εκδηλώσεων γάμων και βαπτίσεων πλήττονται βάναυσα από τη κρίση της Covid-19 και από τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης προς αποφυγή διάδοσης του ιού. Στην Κρήτη αριθμούν περίπου τρακόσιες (~ 300), ενώ σε αυτές θα πρέπει ν’ αθροίσετε και εκείνες που τις υποστηρίζουν με πρώτες ύλες και συμπληρωματικές υπηρεσίες, οι οποίες δε καταγράφονται στο σύνολο των τρακοσίων του κλάδου. Με λίγα λόγια, οι πληττόμενες επιχειρήσεις είναι πολλές και κατά μείζονα λόγο ανήκουν στη κατηγορία των πολύ μικρών επιχειρήσεων», αναφέρει στην επιστολή.

Ο αντιπεριφερειάρχης σημειώνει πως η αναστολή όλων των κοινωνικών εκδηλώσεων που υποστηρίζουν οι παραπάνω επιχειρήσεις τις θέτει σε τροχιά κλεισίματος, δεδομένου του γεγονότος ότι βρέθηκαν εκτός πλαισίου χρηματοδοτικών προγραμμάτων στήριξης (ΤΕΠΙΧ, Επιστρεπτέα κλπ). Μάλιστα σημειώνει πως «το όριο των 100 ανθρώπων ανά εκδήλωση δεν θα συμβάλει στο ελάχιστο στην ανάκαμψη των αντίστοιχων  δραστηριοτήτων , δεδομένου του χαρακτήρα με τον οποίο διοργανώνονται στη Κρήτη και η διατήρησή του θα μηδενίσει τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων του κλάδου» και ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου.