Ο πρωθυπουργός κατά το συνέδριο για την ελληνική οικονομία

Την αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων για 200.000 πολίτες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά το συνέδριο για την ελληνική οικονομία με τίτλο «Ανθεκτικότητα, Πρόοδος, Προοπτική», που διοργανώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

«Έχουμε αποδείξει την φροντίδα για τους πιο ευάλωτους και ξέροντας ότι οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν η αλήθεια είναι ότι δεν τις ακολούθησαν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Γι’ αυτό ως τελευταία συμβολική πράξη της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας αποφάσισα την άμεση αύξηση κατά 8% στα αναπηρικά επιδόματα ενισχύοντας 200.000 συμπολίτες μας» ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανοίγοντας την ομιλία του είπε πως «επιβιώνει καλύτερα αυτός που προσαρμόζεται στις αλλαγές. Αυτό συνοψίζει τα όσα έγιναν τα τελευταία 4 χρόνια». Πρόσθεσε δε ότι ο ελληνικός λαός κατάφερε να κάνει «άλματα τα βήματά του ώστε να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και να είναι σήμερα η Ελλάδα η ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως υπάρχει αισιοδοξία ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει το θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, παρά τους φόβους για πιέσεις διεθνώς. «Ο δείκτης της ανάπτυξης όμως δεν είναι αυτοσκοπός, είναι μία παράμετρος ευημερίας» είπε, υπενθυμίζοντας ότι κατά την τελευταία τετραετία δημιουργήθηκαν 300.000 θέσεις εργασίας, με την απασχόληση να αυξάνεται περισσότερο στους νέους και τις γυναίκες.

Ενδείξεις αναστροφής του brain drain

«Είχαμε τις πρώτες ενδείξεις αναστροφής του brain drain, τις πρώτες ενδείξεις ότι η πολιτική μας δεν είναι μόνο αναπτυξιακή, αλλά και κοινωνικά δίκαιη», είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ έκανε αναφορά στις 3 αυξήσεις στον κάτωτατο μισθό που τον οδήγησαν στα 780 ευρώ, όπως και στις αυξήσεις των συντάξεων. «Οι πιο ευάλωτοι της κοινωνίας έλαβαν στήριξη σε ένα περιβάλλον διεθνούς αναταραχής και επιθετικής συμπεριφοράς των γειτόνων της. Οι λύσεις δεν ήταν ούτε προφανείς ούτε εύκολες. Κληθήκαμε να κάνουμε δύσκολες επιλογές».

Επενδυτική βαθμίδα

Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε 12 φορές σε 4 χρόνια και εξέφρασε την πεποίθηση ότι εφόσον από τις εκλογές θα προκύψει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση θα ανακτήσει εντός του 2023 την επενδυτική βαθμίδα.

1.500 ψηφιακές υπηρεσίες

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τονίζοντας ότι 1.500 ψηφιακές υπηρεσίες διευκολύνουν την  καθημερινότητα των πολιτών.

Μειώθηκαν 50 φόροι

«Είχαμε δεσμευθεί ότι θα μειώσουμε τους φόρους και μειώσαμε πάνω από 50 φόρους, αποκλιμακώνοντας και τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Όπως είπε η μείωση της φορολογίας λειτούργησε και ως κίνητρο για την τόνωση της καινοτομίας.

«Ακολουθήσαμε μία ευέλικτη πολιτική, αλλά το πράξαμε με δημοσιονομική σύνεση», τόνισε, ενώ απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Eurogroup, είπε: «Το 2023, φίλε Πασκάλ, η χώρα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα».