Εφορία: «Πρέσινγκ» στους μεγαλοοφειλέτες με πλειστηριασμούς και «τελεσίγραφα»

Με πλειστηριασμούς και «τελεσίγραφα» κλιμακώνει την πίεση στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ενόψει και της οριστικοποίησης της «μαύρης λίστας» που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου.

Μετά την ανάπαυλα των ευρωεκλογών, συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση οι πλειστηριασμοί από την επόμενη εβδομάδα, με το «ηλεκτρονικό σφυρί» να χτυπάει την Τετάρτη 26 Ιουνίου, για ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Ρόδο με τιμή πρώτης προσφοράς τα 7,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα έρχεται νέο κύμα ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ, με τα οποία θα απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου καλώντας τους να τακτοποιήσουν τις «κόκκινες οφειλές» το αργότερο μέχρι τις 24 Ιουλίου προκειμένου να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.

Στη «μαύρη λίστα» μπαίνουν όσοι έχουν χρέη στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ άνω των 150.000 ευρώ, έκαστος.

Από τη «διαπόμπευση» γλιτώνουν όσοι έχουν οφειλές οι οποίες:

-Έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής.
-Τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου:
-Τα χρέη έχουν ανεπίδεκτα είσπραξης.
Επίσης δεν δημοσιοποιούνται οφειλές των αποβιωσάντων ή ανηλίκων και των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ξεπερνά τα 107 δισ. ευρώ και προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα 47,8 δισ. ευρώ. Από τα χρέη στο Δημόσιο τα 26,3 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης.

Οι πλειστηριασμοί

Το πρόγραμμα των πλειστηριασμών ακινήτων της ΑΑΔΕ για τους επόμενους μήνες, περιλαμβάνει ήδη 19 ακίνητα από διαμερίσματα, κατοικίες, χωράφια, οικόπεδα, επαγγελματικούς χώρους, ακόμη και πάρκινγκ. Η λίστα …εμπλουτίζεται με την πάροδο των ημερών, ενώ μεταξύ των πλειστηριασμών που έχουν προγραμματισθεί περιλαμβάνονται:

Κτιριακό συγκρότημα 4.552 τετραγωνικών μέτρων στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης με τιμή πρώτης προσφοράς τις 471.000 ευρώ.
Μονάδα παραγωγής επίπλων 2.250 τετραγωνικά μέτρα σε αγροτεμάχιο 29.280 τετραγωνικών μέτρων στα Διαβατά με τιμή πρώτης προσφοράς 2.290.000 ευρώ
Διαμέρισμα πρώτου ορόφου 76 τετραγωνικά μέτρα στα Σεπόλια με τιμή πρώτης προσφοράς 88.000 ευρώ.
Οριζόντια ιδιοκτησία κτιρίου στην Εκάλη 1.200 τμ με τιμή πρώτης προσφοράς 1.430.000 ευρώ.

Πηγή: ertnews.gr