Μια σειρά από δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων της Κρήτης καταθέτει υπόψη των συναρμόδιων υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο Σύλλογος, η κρίση και η πανδημία συνεχίζουν να αποτελούν μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό άλλωστε και προτείνουν μια σειρά από μέτρα τα οποία και κωδικοποιούνται ως εξής:
- Επιτάχυνση μείωσης φορολογικών συντελεστών με στόχο το 20%.
- Δραστική μείωση του ΦΠΑ σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
- Ειδική διαχείριση των τραπεζικών δανείων με νομοθετικές πρωτοβουλίες.
- Μέτρα πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό με ευνοϊκούς όρους και κρατικές εγγυήσεις.
- Πλήρης απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ επιχειρήσεων της περιόδου 2020 – 2021. Από το 2022 μείωση του ΕΝΦΙΑ των επιχειρήσεων ανάλογη με αυτή των ιδιωτών.
- Μείωση ποσοστού της επιστρεπτέας προκαταβολής από 70% – 100%, ανάλογα με την μείωση του τζίρου και της ζημιάς των επιχειρήσεων.
- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και προσωπικού.
- Ριζική αναδιάρθρωση όλων των χρεών (ρυθμισμένων και μη) προς εφορία, ΙΚΑ, ασφαλιστικά ταμεία, με απαλοιφή τόκων και προσαυξήσεων και ενεργοποίηση μέτρου μακροχρόνιων ρυθμίσεων 120 – 240 δόσεων.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος διότι επιβαρύνει υπέρμετρα τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που καταγράφουν ήδη πολύ σημαντικές ζημίες.
- Κατάργηση της προκαταβολής φόρου που εκ των πραγμάτων λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν θα μπορέσει να καταβληθεί και θα δημιουργήσει πρόσθετα χρέη στις επιχειρήσεις.
- Υιοθέτηση αναβαλλόμενου φόρου, για τις χρήσεις 2020, 2021, 2022 για επιχειρήσεις με μείωση τζίρου > 20%, (ανάλογος με αυτό των τραπεζών).
- Ετήσιο αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.
- Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
- Νέος κύκλος επιδότησης παγίων δαπανών επικεντρωμένος κυρίως στις χιλιάδες μικρών εμπορικών επιχειρήσεων ατομικού και οικογενειακού χαρακτήρα.
- Ένταξη των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, ιδίως του λιανεμπορίου, σε νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης.
- Άμεσα οικονομικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό, απασχόληση αλλά και επιβράβευση.
- Επιδότηση της αύξησης της ηλεκτρική ενέργειας μέχρι να ομαλοποιηθεί η αγορά και να επανέλθει στα πρότερα επίπεδα τιμών.
- Συμμετοχή των επιχειρήσεων σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης χωρίς αυστηρούς περιορισμούς.
- Άμεση και καθολική υιοθέτηση του ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού.
- Μέτρα στήριξης και ανακούφισης των επιχειρήσεων που αντιμετώπισαν αντίστοιχη κατάσταση την περίοδο της ύφεσης 2009-2015.