Μεγαλύτερες αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που αύξησε ελαφρώς τις προοπτικές του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023 λόγω της «εκπληκτικά ανθεκτικής» ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας αφού το Πεκίνο εγκατέλειψε την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων. Το ΔΝΤ εκτιμάει επίσης ότι το φάσμα της ύφεσης απομακρύνεται για αρκετές χώρες, ιδίως στην Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα συνεχίσει με «βαρύ βηματισμό» στο 2,9% το 2023 από 3,4% το 2022, αλλά οι εκτιμήσεις στη νεότερη έκθεσή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, σηματοδοτούν βελτίωση σε σχέση με την πρόβλεψη του Οκτωβρίου για ανάπτυξη 2,7% φέτος, με προειδοποιήσεις ότι ο κόσμος θα μπορούσε εύκολα να οδηγηθεί σε ύφεση.
Για το 2024, το ΔΝΤ εκτιμάει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιταχυνθεί ελαφρά στο 3,1%, αλλά οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα επιβραδύνουν τη ζήτηση.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas, δήλωσε ότι οι κίνδυνοι ύφεσης έχουν υποχωρήσει.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να περιμένουμε το απροσδόκητο, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να αντιπροσωπεύει ένα σημείο καμπής, με την ανάπτυξη να φτάνει στο κάτω μέρος και μετά τον πληθωρισμό να μειώνεται», είπε.
Ευρώπη και ΗΠΑ
Η επιβράδυνση της δραστηριότητας αναγγέλλεται λιγότερο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν σε αρκετές ανεπτυγμένες οικονομίες, ειδικά αυτή των ΗΠΑ (προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4% το 2023, ρυθμό υψηλότερο κατά 0,4% από αυτόν για τον οποίο γινόταν λόγος τον Οκτώβριο).
Το ΔΝΤ αποδίδει τις βελτιωμένες προοπτικές στις ισχυρότερες από το αναμενόμενο κατανάλωση και επενδύσεις το τρίτο τρίμηνο του 2022, την αγορά εργασίας και τους ισχυρούς καταναλωτικούς ισολογισμούς.
Αλλά και στη Γερμανία και στην Ιταλία, το ΔΝΤ δεν φοβάται πλέον πως θα ενσκήψει ύφεση, αντίθετα με τις εκτιμήσεις που δημοσιοποιούσε τον Οκτώβριο.
Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, που άντεξε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν την ενεργειακή κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αναμένεται έτσι να φθάσει το 0,7% (+0,2% σε σχέση με την πρότερη πρόβλεψη). Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ευρώπη είχε προσαρμοστεί στο υψηλότερο ενεργειακό κόστος πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και η χαλάρωση των τιμών της ενέργειας βοήθησε την περιοχή.
Η βρετανική εξαίρεση
Οι τρεις ατμομηχανές της παγκόσμιας οικονομίας-ΗΠΑ, Κίνα, Ευρώπη-παρουσιάζουν σαφείς ενδείξεις ανθεκτικότητας, για διαφορετικούς λόγους στην κάθε περίπτωση. Και στο σύνολό τους οι ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να καταγράψουν φέτος ανάπτυξη, έστω ισχνή. Εξαίρεση η Βρετανία που αναμένεται να είναι η μοναδική χώρα της G20 που θα βιώσει ύφεση φέτος, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να αναμένεται να είναι της τάξης του 0,6% (το ποσοστό αυτό είναι λίγο καλύτερο από το 0,9% για το οποίο γινόταν λόγος τον Οκτώβριο).