Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Υγείας, αποστέλλει ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού του κοροναϊού.

Στο πλαίσιο της επιστολής ο Σύλλογος ζητά «να μην έχουν τα καταστήματα του

λιανεμπορίου την ευθύνη ελέγχου και κυρίως τα πρόστιμα που τον συνοδεύουν».

«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ασφάλειας των καταναλωτών και των εργαζομένων, παραμένει και σήμερα η πρώτη προτεραιότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, όπου καταγράφονται οι εξής ενστάσεις:

  • Δεν κατανοούμε την χρησιμότητα των νέων υγειονομικών μέτρων. Στις λιανεμπορικές επιχειρήσεις οι πελάτες φορούν μάσκα εντός του καταστήματός σε ολόκληρη την αγοραστική διαδικασία. Αυτό ισχύει και ίσχυε στα καταστήματα λιανεμπορίου, για όλους τους καλοκαιρινούς μήνες, με μεγάλη επιτυχία όσο αφορά την έκβαση των κρουσμάτων της πανδημίας. Επίσης τα καταστήματα λιανεμπορίου δεν έχουν εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Κατά συνέπεια δεν κατανοούμε τι άλλαξε το χειμώνα καθιστώντας αναγκαία την επιβολή αυτών των μέτρων.
  • Η απόδοση της ευθύνης ελέγχου των καταναλωτών στα λιανεμπορικά καταστήματα, δεν μας επιβαρύνει απλά με το κόστος του ελεγκτικού έργου αυτού (ο απαραίτητος χρόνος από το προσωπικό για τον έλεγχο κάθε πελάτη) που κανονικά ανήκει στο κράτος, αλλά κυριότερα με την ευθύνη, καθώς τα πρόστιμα βαραίνουν τα καταστήματα.
  • Η χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό προσέλευση όλων, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών, στα σουπερμάρκετ και τις λαϊκές αγορές δημιουργεί ευθέως ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των υπόλοιπων εμπορικών επιχειρήσεων.