αγορά

Πολύ δύσκολη θα είναι η κατάσταση μετά την άρση των μέτρων του κοροναϊού

Γεμάτη ερείπια θα είναι η αγορά του Ηρακλείου στη μετά κοροναϊού εποχή. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, αναφέρει πως αυτή τη στιγμή από τις 22.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, έχουν βάλει λουκέτο ή υπολειτουργούν οι 20.000!

Οι 8.000 είναι σε αναστολή με τη… βούλα της κυβέρνησης, έχουν ενταχθεί, δηλαδή, στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που υπάρχουν ή έχουν κλείσει με άνωθεν εντολή. Οι υπόλοιπες 12.000 δεν έχουν καταφέρει να επιβιώσουν στην περίοδο της πανδημίας.

Μανώλης Αλιφιεράκης
Ο κ. Αλιφιεράκης

Ο κ. Αλιφιεράκης αναφέρει πως βάσει των στοιχείων που υπάρχουν, ένα 10% με 15% των επιχειρήσεων δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν ξανά.

Εξάλλου, όπως λέει, η κατάσταση δεν περιορίζεται στα όρια της χώρα μας, ξεπερνά τα ευρωπαϊκά και φτάνει τα παγκόσμια σύνορα. Επηρεάζεται σημαντικά και το κομμάτι των εξαγωγών, αφού κάποιες χώρες έχουν απομονωθεί από την παγκόσμια αγορά.

Με δεδομένο το πλήγμα που υπάρχει στον τουρισμό, πολλοί επιχειρηματίες αναμένεται να αλλάξουν αντικείμενο ενώ θα έχουμε και σημαντική αύξηση της ανεργίας, αφού δεν θα μπορούν να διατηρήσουν το προσωπικό τους.

Ο κ. Αλιφιεράκης αναφέρει πως για να ανοίξουν ορισμένες επιχειρήσεις, θα πρέπει να αναζητηθούν κεφάλαια που δεν υπάρχουν και ορισμένοι θα επιλέξουν το δρόμο του οριστικού κλεισίματος ή θα χρειαστούν ένα με δύο χρόνια για να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν.

Όπως λέει, υπάρχουν και κλάδοι που μπορεί να κινηθούν ακόμα καλύτερα. Πολλά θα αλλάξουν στην αγορά μέχρι να φτάσουμε σε ένα σημείο κανονικότητας.

Ο κ. Λεκάκης
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΕΝΗ, κ. Μπάμπης Λεκάκης, αναφέρει πως ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και ακόμα δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πώς θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων. Αν ισχύουν όσα ακούγονται για τις αποστάσεις και άλλα μέτρα ασφαλείας, θα είναι μία δύσκολη διαδικασία για τα δεδομένα του Ηρακλείου, όπου τα καταστήματα είναι πολύ μικρά και με λιγα τραπέζια. Συνεπώς, δεν θα είναι εύκολο να συντηρηθούν ακόμα και αν αρχίσουν να δέχονται πελάτες.

Όπως λέει, όλοι οι επαγγελματίες είναι επιφυλακτικοί για την επόμενη μέρα, έχουν χάσει ένα μεγάλο κύκλο των εργασιών τους, η πτώση του τζίρου κυμαίνεται στο 75% με 80%. “Χαστούκι” ήταν και η μη έναρξη της τουριστικής σεζόν, όπου ποντάρουν πολλοί κλάδοι.

Ακόμα και επιχειρήσεις που μένουν ανοιχτές, όπως αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Όπως λένε, ο κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ούτε ένα ψωμί, κάτι που θυμίζει εποχής της βαθιάς οικονομικής ύφεσης που προηγήθηκε.

Ο κ. Λεκάκης λέει πως δεν καταφέραμε, σε τοπικό επίπεδο, να επανακάμψουμε από το δύσκολο χειμώνα, λόγω της κακής ελαιοκομικής περιόδου. Είμαστε μία περιοχή που βασίζεται στον καλοκαιρινό τουρισμό, σε αντίθεση με κάποιες άλλες περιοχές της χώρας, και αυτό μας βάζει σε μία χαμηλή θέση όσο αφορά στην οικονομική μας κατάσταση.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ θίγει ένα σοβαρό ζήτημα, όσο αφορά στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έρχονται από την κυβέρνηση. Πέρα από τα 800 ευρώ, που αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, αναφέρει πως κάποια μέτρα αφορούν σε υγιείς επιχειρήσεις. Όμως, μετά από 10 χρόνια κρίσης, το 85% των επιχειρήσεων έχει οφειλές, στο Δημόσιο, στα ταμεία, συνεπώς δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα μέτρα και χρειάζεται μία τονωτική ένεση, η οποία δεν έρχεται προς το παρόν, τουλάχιστον.