εστίαση

«Αν η εστίαση ανοίξει αύριο, οι μισοί επιχειρηματίες δεν έχουν ούτε ένα ευρώ στα αποθεματικά τους για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους».  Αυτό υποστηρίζουν οι επαγγελματίες της εστίασης στο νομό Ηρακλείου, αναδεικνύοντας παράλληλα τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν συνολικά.

Είναι χαρακτηριστικό πως δεν χρειάζεται κάποιος να είναι επαγγελματίας του κλάδου ή πολιτικός για να αντιληφθεί το μέγεθος των προβλημάτων. Μια απλή βόλτα στην πόλη του Ηρακλείου και μόνο, είναι αρκετή για να γίνουν κατανοητά τα λουκέτα που ήδη έχουν μπει, αλλά και για να γίνει επίσης αντιληπτό πόσο πολύ έχει αλλάξει η αγορά.

Τα σενάρια πάντως για άνοιγμα των επιχειρήσεων ενδεχομένως ακόμα και μέσα στον Απρίλιο για τους εξωτερικούς χώρους, έχουν ήδη πυροδοτήσει μια σειρά αντιδράσεων κι ενστάσεων, καθώς φαίνεται ότι οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και οι θέσεις των πολιτικών απέχουν έτη φωτός από την πραγματικότητα που επικρατεί στην εστίαση.

Κατ’ αρχάς, εφόσον η εστίαση ανοίξει σε εξωτερικούς μόνο χώρους, υπάρχει μια σειρά από επαγγελματίες που δεν διαθέτουν τέτοιους στα καταστήματα τους. Γι’ αυτούς τι πρόβλεψη θα υπάρχει; Πώς θα γίνει η διαχείριση μιας πιθανής αναστολής λειτουργίας γι’ αυτά τα καταστήματα;

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ακόμα κι αν ανοίξουν αυτές οι επιχειρήσεις, πόσο δεδομένο είναι ότι δεν θα κλείσουν ξανά πολύ σύντομα αν οι εργαζόμενοι δεν έχουν εμβολιαστεί και πόσο εύκολη θα είναι η επαναλειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, εφόσον η κυβέρνηση διατηρήσει τους περιορισμούς μετακίνησης και την απαγόρευση κυκλοφορίας από κάποιο χρονικό όριο κι έπειτα;

Κι αυτά είναι μερικά μόνο από τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν έναν ολόκληρο κλάδο, ο οποίος και συμπαρασύρει με την αναστολή λειτουργίας του μια σειρά από επαγγελματικούς κλάδους.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η εστίαση είναι η μόνη που δεν φταίει γι’ αυτό το παρατεταμένο lockdown κι όταν επαναλειτουργήσει, θα πρέπει να επαναλειτουργήσει μόνιμα, βιώσιμα και συνολικά» αναφέρει η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη – Χαλβατζή για να προσθέσει:

Η Μαρία Αντωνακάκη Χαλβατζή
Η Μαρία Αντωνακάκη Χαλβατζή

«Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι μηδενικά για σχεδόν τους μισούς συναδέλφους. Η επιβίωση μας εξαρτάται κυριολεκτικά από τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Πολλοί συνάδελφοι δεν θα μπουν καν στον κόπο να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, εφόσον οι νέες δεσμεύσεις που θα αποφασίσει η κυβέρνηση δεν εγγυώνται τη βιωσιμότητα τους.

Είναι κρίσιμο ζήτημα. Γι’ αυτό παρακαλούμε όλους τους υπεύθυνους να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν και να λάβουν αποφάσεις που θα στηρίζουν τον κλάδο και δεν θα βάζουν σε κίνδυνο την επιβίωση του».

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, η κυβέρνηση θα πρέπει να ενσκήψει σε σοβαρά ζητήματα τα οποία προκύπτουν και να δει με σοβαρότητα το όλο ζήτημα για καθολικό άνοιγμα, ακόμα κι αν πρέπει να επιδοτήσει τις ειδικές συσκευές αποστείρωσης χώρων για περιορισμό εξάπλωσης του κοροναϊού.

Ασφαλώς στο πλαίσιο των συζητήσεων δεν περιλαμβάνεται το άνοιγμα των επιχειρήσεων και το κλείσιμο τους μετά από κάποιες εβδομάδες, αφού όπως υποστηρίζουν κάτι τέτοιο θα ήταν περισσότερο καταστροφικό.

Σε κάθε περίπτωση, η εξίσωση για το άνοιγμα της εστίασης παραμένει πολύ δύσκολη, ενώ κάθε μέρα που περνάει μπορεί να προσθέτει έναν ακόμα άνεργο επιχειρηματία τουλάχιστον, σε μια πολύ δύσκολη σκακιέρα επιβίωσης.

Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Σε αυτή τη λογική, οι επιχειρηματίες ζητούν μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες και προκύπτουν μέσα από την ανάλυση των σημερινών δεδομένων στις επιχειρήσεις και την κοινωνία, καταθέτουν προς τα συναρμόδια Υπουργεία οι επαγγελματίες επισιτισμού και διασκέδασης.

Στο πλαίσιο των αιτημάτων τους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Μαζικός εμβολιασμός σε όλους τους εργαζόμενους κι επιχειρηματίες της εστίασης, πριν από το επίσημο άνοιγμα των επιχειρήσεων.

Πλήρες άνοιγμα της εστίασης, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους με σαφές πλαίσιο κι επιδότηση συσκευών απολύμανσης εσωτερικών χώρων.

Υποβολή κεφαλαίου κίνησης από την κυβέρνηση, για ενίσχυση του ανοίγματος των επιχειρήσεων.

Δημιουργία συνθηκών συνεργασίας εστίασης και διασκέδασης με πρωτογενή τομέα για αλληλοϋποστήριξη και ενίσχυση των κλάδων.

Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων χωρίς αυστηρούς περιορισμούς, για αποφυγή θεμάτων συγχρωτισμού και για επιβίωση του κλάδου.