Μειωμένος κατά 380 εκατ. ευρώ – σε μόνιμη βάση – είναι ο ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι «οκτώ στους δέκα πολίτες είδαν στο εκκαθαριστικό τους μείωση του φόρου, σε σχέση με το 2021 και έχουν, έτσι, περισσότερους διαθέσιμους πόρους για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης».
Στην ανακοίνωση επίσης αναφέρεται ότι «αυτό επιτυγχάνεται λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού του φόρου, που επεξεργάστηκε το υπουργείο Οικονομικών και νομοθετήθηκε πρόσφατα με τον ν. 4916/2022, παρά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών η οποία οδήγησε στην αύξηση της συνολικής αξίας της περιουσίας των πολιτών κατά 20%, δηλαδή κατά 95 δισεκατομμύρια ευρώ».
Και η ανακοίνωση καταλήγει «για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022 μπορεί να καταβληθεί σε έως και 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αντί σε έξι. Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαΐου του 2022 και η τελευταία δόση καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του 2023.
Οι πολίτες, κοιτώντας τα εκκαθαριστικά τους και συγκρίνοντάς τα με τα εκκαθαριστικά του 2021 και του 2018, μπορούν να διαπιστώσουν έμπρακτα τη συνέπεια της κυβέρνησης επί των προεκλογικών δεσμεύσεών της».
ΠΟΜΙΔΑ: Παραμένει ένας βαρύς και άδικος φόρος
Την εκτίμηση ότι ο «νέος ΕΝΦΙΑ παραμένει ένας βαρύς και άδικος φόρος» διατυπώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με αφορμή την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.
Από την πρώτη αξιολόγηση εκκαθαριστικών του νέου ΕΝΦΙΑ 2022 προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής αρχικά συμπεράσματα σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ
‘’Σημαντική μερίδα φορολογουμένων της πολύπαθης «μεσαίας τάξης», βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια αύξηση του φόρου, με κύρια αιτία την εξωπραγματική αύξηση των τιμών ζώνης από 1.1.2022 σε πολλές περιοχές, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία προ κορωνοϊού, τα οποία για τις περισσότερες είναι άσχετα με τη σημερινή πραγματικότητα.
Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όπου η «αντισταθμιστική» αντικατάσταση του συμπληρωματικού φόρου με προσαύξηση φόρου σε ακίνητα άνω των 400 χιλ. ευρώ και σε περιουσίες άνω των 500 χιλ. ευρώ, συνδυάζεται με τις υπερβολικά αυξημένες νέες τιμές ζώνης, ιδιαίτερα μάλιστα στους κατόχους απρόσοδων αστικών οικοπέδων.
Συνεπώς το πόσο λιγότερο ή περισσότερο καλείται να πληρώσει εφέτος κάθε ιδιοκτήτης εξαρτάται κυρίως από την αύξηση ή μείωση της τιμής ζώνης αλλά και τη διάρθρωση των περιουσιακών του στοιχείων. Δηλαδή ο καθένας με τη μοίρα του, που θα τη διαπιστώσει μόνον όταν δει το εφετινό εκκαθαριστικό του».